Delicije iz VPŽ u časopisu Gloria GLAM

Koliko se razlikuju po govoru, toliko kajkavsku Podravinu te štokavsku zapadnu Slavoniju i Prekodravlje ujedinjuje gotovo sakralni odnos prema hrani, a vrijedni stanovnici tih krajeva mnogo “konja za trku” imaju – dravsku ribu za fiš, slatki grah za salatu, mesnatu papriku, batate, a deliciju znaju napraviti čak i od koprive…

“Probuđena regija” naslov je opširne gastro-reportaže koju je ugledni časopis Gloria GLAM objavio u svojem listopadskom izdanju. Uz izvrsne fotografije, čiji je autor Mario Kučera, novinarka Željka Klemenčić više je nego opširno opisala svaku deliciju i ugođaj na poznatim gastro-destinacijama Virovitičko-podravske županije. U članku su opisani “Dravska iža” na Križnici obitelji Fabčić te njihovi specijaliteti od ribe. Drugo opisano odredište je Jankovac, najpoznatije papučko izletište smješteno duboko u srcu predivne bukove šume, na 475 metara nadmorske visine. Uz Jankovac, reportaža govori i o Pustari Višnjica te jelenima lopatarima i pripravcima od batata. Predstavljen je i “Zlatni klas” iz Otrovanca, vlasnika Branka Tkalčeca, čiji su zaštitni znak jela na bazi koprive, poput zelenog kruha s koprivom, i domaća podravska jela – pečena virovitička paprika s vrhnjem ili bijeli žganci s prženim lukom i buncekom. U reportaži se, uz brojne fotografije, mogu pronaći i recepti za neke od opisanih jela, kao što su pržene potkove od dravske ribe, fiš paprikaš, zlevka, zeleni kruh, pirjani poriluk, štrucu od kruha, punjeni file i tartar od srnetine. “Probuđena regija” je izvrsna reportaža koju bismo preporučili svakom gastro-turistu, ali i svim znatiželjnicima koji svoje slobodno vrijeme provode u istraživanju novih okusa i ugodnog ambijenta. (vpz.hr)

[nggallery id=2883]