Kontrola registarskih DA oznaka

Daruvar bi ubrzo mogao prestati biti registracijska meka. Prema pisanju portala www.index.hr, taj mali slavonski gradić posljednjih je godina bio prava oaza za sve one koji su željeli registrirati svoja vozila po najpovoljnijim cijenama – uz najveće bonuse na obavezno auto osiguranje. Leasing i rent-a-car kuće, ali i brojne tvrtke te privatne osobe koje veze nemaju s Daruvarom posljednjih su godina vozile automobile daruvarskih registracijskih oznaka. No, policija je strožim kontrolama odlučila doći na kraj svim prevarantima koji su prijavom “fiktivnih” adresa posljednjih godina uspijevali registrirati svoje automobile u Daruvaru.
Podsjetimo, prema zakonskim odredbama građani svoja vozila moraju registrirati u mjestu prebivališta, a tvrtke osim u gradovima u kojima su im sjedišta vozila mogu prijavljivati i u svim mjestima u kojima imaju svoje podružnice. Tako brojne hrvatske kompanije već godinama koriste tu povlasticu registriranja vozila u Daruvaru po najjeftinijoj cijeni. No, bilo je i onih koji se nisu u Daruvaru potrudili otvoriti podružnicu već su se fiktivno prijavili na neku od postojećih adresa pa tako varali na osiguranju. Neki od njih već su dolijali u ruke policije.
“Vezano uz `fiktivne prijave prebivališta`, kako navodite u svom upitu, napominjemo da sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu (Narodne novine, broj: 144/12), policijske uprave po službenoj dužnosti provode postupke i donose rješenja o odjavi prebivališta ako terenskom provjerom utvrde da pojedina osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome budu obaviještene od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.
Od dana stupanja na snagu navedenog Zakona, odnosno od 29. prosinca 2012. godine do danas, službenici Policijske postaje Daruvar vrše terenske provjere za sve osobe za koje postoje saznanja da ne žive na adresi prijavljenog prebivališta, odnosno postupaju u skladu s naprijed navedenim zakonskim odredbama.
Tako je od donošenja Zakona o prebivalištu, na području Policijske postaje Daruvar pokrenut postupak odjave s prebivališta za osobe koje nisu stanovale na adresi prijavljenog prebivališta te je donijeto 70 rješenja o odjavi s prebivališta, od čega je 47 pravomoćno, a 23 rješenja su nepravomoćna, odnosno nisu još uručena strankama.
U skladu s prekršajnim odredbama Zakona o prebivalištu, za 12 osoba je pokrenut prekršajni postupak ili su im kazne izrečene na obavezni prekršajni nalog”, stoji u odgovoru MUP-a na Indexov upit o prevarama s registracijama u Daruvaru. (www.index.hr)