Liječnici prosvjedovali na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Sindikate u zdravstvu čeka nova runda pregovora, a na stolu su materijalna prava. Istovremeno, osim što nastavljaju štrajk, liječnici su prosvjedovali. Njih nekoliko stotina iz cijele Hrvatske okupilo se na Cvjetnom i upozoravaju da sustavu javnog zdravstva prijeti kolaps.

“Gospodine ministre zdravlja, upozoravamo vas na realnu opasnost da Hrvatsku zahvati tsunami divlje privatizacije javnog zdravstvenog sustava, koji će u konačnici značajno obespraviti zdravstvene djelatnike, a korisnicima zdravstvenu uslugu učiniti skupom, u dobrom djelu i nedostupnom. Zdravlje u Republici Hrvatskoj ne smije postati privilegija bogatih, već pravo svih njezinih građana”, poručili su liječnici u prosvjedu.”Želimo jasno pokazati i koliko nas ima i s kojim smo problemima suočeni. Želimo slikom razuvjeriti sve one koji misle kako nismo ustrajni”, poručio je uoči prosvjeda šef liječničkog sindikata Ivica Babić..

Da su ustrajni u potraživanju svojih prava, dodaje Babić, dokazuje i 23. dan koliko su u štrajku. Prekinut će ga tek kad potpišu kolektivni ugovor.

“Štrajk će trajati sve dok ne potpišemo dokument koji ima pravnu snagu, a koji ukoliko se ne poštuje može biti utuživ na sudu”, poručuje.

A priliku za dogovor imaju već od 15 sati kad se u Ministarstvu zdravlja nastavljaju pregovori. I dok su sve pregovaračke strane zeleno svjetlo dale na više od pola ugovora, trenutno se pregovara o najvažnijim odrednicama – materijalnim pravima, dežurstvima i prekovremenom radu zbog čega su liječnici djelomično i krenuli u štrajk. (index.hr)