Mladež HDZ-a obilježila Dan neovisnosti RH

Izaslanstvo Mladež HDZ-a Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske zapalila su svijeće ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na virovitičkom gradskom groblju. Izaslanstvo su predvodili predsjednik mladeži HDZ-a Virovitičko-podravske županije Dalibor Per i predsjednik mladeži HDZ-a grada Virovitice Dario Vranek. Na taj način odali su počast onima koji su najzaslužniji na našu slobodu i neovisnost.
Da podsjetimo Republika Hrvatska, od dana 8. listopada 1991. godine, raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.”
Hrvatski sabor u Rezoluciji i zasebnim zaključcima naglasio i sljedeće:
Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ, Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država, jamčeći i osiguravajući temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina…
Iz zasebnih zaključaka treba istaknuti:
“Na Republiku Hrvatsku izvršena je oružana agresija od strane Republike Srbije i tzv. JNA. Republika Hrvatska prisiljena je braniti se svim raspoloživim sredstvima. Tzv. JNA se proglašava agresorskom, okupatorskom vojskom i mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela. Pozvane su i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.” (www.icv.hr)