Na današnji dan: 10. listopada

Drugi puta u povijesti svečano pušten London Bridge
1971. godine najveći ikada prodan antikvitet bio je znameniti London Bridge, prodan 1968. godine koncernu McCulloch Corporation iz Los Angelesa za 2.460.000 dolara. Most težak 10 tisuća tona demontiran je i prevezen u dijelovima u Sjedinjene Američke Države i montiran u Lake Havas Cityju, gdje je drugi put u svojoj povijesti svečano pušten na današnji dan 1971. godine.

Započela revolucija u kojoj je oborena dinastija Manchu
1911. godine kineski nacionalni vođa Sun Yat Sen je u Vuchangu proglasio republiku i otpočeo revoluciju u kojoj je oborena dinastija Manchu. Time je završena vladavina kineskih careva koja je trajala 2.000 godina. Politički nasljednici ove kineske republike su se nakon pobjede komunista neposredno poslije Drugog svjetskog rata povukli na Tajvan i tamo nastavili politički kontinuitet Republike Kine.

U Zagrebu osnovan SKOJ
Na današnji je dan 1919. godine u Zagrebu osnovan Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Prisutno je bilo oko 50 poslanika komunističkih mladeških organizacija s područja Kraljevine SHS. SKOJ je bio organiziran po uzoru na sovjetsku organizaciju Komsomol (kratica za Kommunističeskij sojuz molodeži). Komunisti su postigli veliki uspjeh na izborima sljedeće godine, pa je kraljevska vlada zabranila rad komunističkih organizacija na području Kraljevine SHS. To je proglašeno uredbom nazvanom Obznana 29. prosinca 1920. godine. Od tada počinju progoni članova SKOJ-a, pa je tako ubijeno sedam sekretara SKOJ-a: Janko Mišić, Pajo Marganović, Mijo Oreški, Josip Kolumbo, Pero Popović Aga, Josip Debeljak i Zlatko Šnajder. Zanimljivo je da su većina od te sedmorice bili Hrvati i da su svi odreda stradali u Zagrebu ili okolici. Tako su Oreški i Mišić ubijeni u Samoboru, Kolumbo i Popović na zagrebačkom Goljaku, a Debeljak na zagrebačkim Sveticama.

Rođen Giuseppe Verdi
1813. godine rođen je Giuseppe Verdi, talijanski skladatelj. Svoju glazbenu djelatnost počeo je kao pijanist, skladatelj i dirigent mjesnog Filharmonijskog društva u Bussetu. Studirao je u Milanu. Nadovezuje se na Rossinija, Donizettija i Bellinija, ali očituje stvaralačku individualnost. Međunarodnu reputaciju stekao je operom “Nabucco” u kojoj patriotske ideje zaodijeva u povijesni sadržaj. Nastojao je uskladiti tradicionalnu talijanski “muzičku operu” s dramskim tekstom te pridaje sve veću važnost literarnoj vrijednosti libreta. Vrhunac dostiže operama “Rigoletto”, “Trubadur” i “Traviata”. Za ruskoga cara napisao je operu “Moć sudbine”, a premijeri u St. Peterburgu 1862. godine prisustvovao je i sam car. Utjecaj francuske opere naročito se očituje u postavljanju masovnih scena. Svoj drugi vrhunac dostigao je 1871. godine operom “Aida”. Premijera opere “Aida” izvedena je 1871. godine u Kairu u povodu otvaranja Sueskog kanala. U sedamdeset trećoj godini 1887. godine skladao je Otella, a Falstaffa u osamdesetoj. S Verdijevih 28. opera talijanska romantička opera dosegala je vrhunac.

Preminuo Orson Welles
1985. godine preminuo je Orson Welles, američki redatelj, glumac, scenarist i producent. Na zao glas došao je svojom radio-dramom H.G. Wellsa Rat svjetova od 30. listopada 1938. godine kojom je izazvao masovnu paniku. Welles i njegovi biografi kasnije su tvrdili kako izlaže lakovjernost američke publike u strahu od Drugog svjetskog rata. Sredinom tridesetih su postale legenadarne adaptacije vudu Macbetha (sa postavom crnoputih glumaca) i alegorijskog Julija Cezara u newyorškom kazalištu. Welles je bio i priznati iluzionist, nastupajući u mnoštvu spektakala tijekom ratnih godina. Tijekom tih godina je kroz novinarstvo, radio i javne nastupe postao ozbiljni politički aktivist i komentator, blisko povezan s Franklinom D. Rooseveltom. 1941. godine je napisao, režirao, producirao i nastupio u “Građaninu Kaneu”, koji se u raznim anketama nalazi na prvom mjestu najboljih filmova svih vremena. “Građanin Kane” je jedini Wellesov film za kojeg je našao sredstava i nad kojim je imao potpunu kontrolu do konačne verzije, dok će ostatak njegove karijere obilježiti manjak sredstava, nekompetentno upletanje studija i loša sreća, i tijekom egzila u Europu i kratkih povrataka u Hollywood. Unatoč ovim poteškoćama “Othello” je 1952. godine osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu, a “Dodir zla” glavnu nagradu na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu, dok je sam Welles svojim najboljim djelima smatrao “Proces” i “Ponoćna zvona”.

Preminuo Christopher Reeve
Na današnji je dan 2004. godine preminuo Christopher Reeve, američki glumac, režiser, scenarist i producent. Devet godina prije postao je kvadriplegičar, nakon pada s konja prilikom jednog konjičkog natjecanja u Virginiji. Konjičkim se sportom počeo baviti 10 godina ranije, nakon što je naučio jahati za potrebe filma Ana Karenjina. Bio je uspješan u tom sportu. Nakon nesreće nije mogao micati udovima, a za disanje mu je bio potreban aparat. Još od djetinjstva bio je sklon alergijama. Smatra se da je umro od reakcije na antibiotik koji mu je dan radi liječenja rane uzrokovane pritiskom. Doživio je zastoj srca i umro u 52. godini života. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)