Na današnji dan: 12. listopada

HBK donijela odluku o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Hrvatska biskupska konferencija je na današnji dan 2004. godine donijela odluku o osnivanju katoličkog sveučilišta, čiji je osnivač Zagrebačka nadbiskupija, a Hrvatska biskupska konferencija pokrovitelj. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao je 6. siječnja 2005. godine povjerenstvo za osnivanje katoličkog sveučilišta na čelu s dr. Ivanom Šaškom.

Kir Veliki osvojio Babilon
Veliki kralj iz iranske dinastije Ahemenida, vojskovođa, zakonodavac i osnivač Perzijskog Carstva Kir Veliki, 539. godine pr.n.e. osvojio je drevni Babilon bez većeg otpora. Herodot objašnjava da su Perzijanci nasamarili Babilonce time što su preusmjerili tok Eufrata u susjedni kanal zbog čega je vodostaj rijeke pao na dovoljnu razinu da se perzijski vojnici koritom rijeke provuku ispod barijera u centar grada. Nedugo poslije Kir je osobno ušao u grad i zarobio Nabonida, poslijednjeg kralja Novobabilonskog carstva. Pod vladavinom Kira Velikog i kasnije Darija Velikog, Babilon je postao centar znanja i znanstvenog napretka, a babilonski znanstvenici uspostavili su temelje suvremene astronomije i matematike.

Kolumbo se iskrcao na San Salvadoru
Kristofor Kolumbo se 1492. godine iskrcao na San Salvadoru u Bahamskom arhipelagu. U povijesti se ovaj datum bilježi kao otkriće Amerike. Koji je točno otok bio u pitanju danas nije poznato, ali zabilježeno je da su ga domoroci, a radilo se o plemenima Lucayan, Taíno tj. Arawak, zvali Guanahani. Zadržavši se na otoku desetak dana Kolumbo je otkrio da su stanovnici miroljubivi te je šestero njih odlučio povesti u Europu kako bi od njih ‘napravio kršćane’. Prije toga došao je do Kube gdje je uslijed nasukavanja morao napustiti brod Santa Maria, a nakon toga i do Haitija gdje je prije povratka u Španjolsku osnovao naselje La Navidad.

Okončano suđenje vješticama iz Salema
Pismo koje je 1692. godine poslao guverner Massachusettsa William Phips, službeno je okončalo suđenje ‘vješticama’ iz Salema. Tijekom tog velikog procesa, koji se odvijao u nekoliko kolonijalnih gradića, uhićeno je i zatvoreno više od 150 ljudi, a još mnogo više je bilo pod sumnjom. Na kraju je svih 26 ljudi koji su prošli kroz gotovo kafkanijanski sudski proces osuđeno. Devetnaestoro njih, 14 žena i 5 muškaraca je obješeno, jedan je mučki ubijen u pokušaju iznuđivanja priznanja, a najmanje petero ih je ranije umrlo u zatvoru dok je ostale preživjele pomilovao guverner. Na to suđenje danas se gleda kao na živopisan primjer opasnosti vjerskog ekstremizma pomiješanog sa strahovladom određenih struktura vlasti u pokušaju potpune kontrole individualnih sloboda.

Izvršna rezidencija preimenovana u Bijelu kuću
Američki predsjednik Theodore Roosevelt 1901. godine službeno je preimenovao “Izvršnu rezidenciju” u “Bijelu kuću”. Executive Residence je naziv najpoznatijeg, središnjeg dijela Bijele kuće koji se koristi i danas, a sastoji se od tri nadzemne i dvije podzemne etaže. Taj dio Bijele kuće građen je između 1792. i 1800. a kasnije je preuređivan između 1948. i 1952. Ostatak rezidencije predsjednika SAD-a sastoji se od Istočnog i Zapadnog krila pred kojima su Vrt ruža i Vrt Jacqueline Kennedy. Cijeli kompleks nalazi se na adresi 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, a imanje je u vlasništvu službe nacionalnih parkova SAD-a, National Park Servicea, i dio je President’s Parka.

Okvirno rođen 6 milijarditi stanovnik Zemlje
Današnji dan 1999. godine proglašen je danom kada je naš planet postao dom za 6 milijardi ljudi. UN-ov Population Fund zaključio je kako je tada okvirno rođen 6 milijarditi stanovnik Zemlje te se od tada službeno obilježava kao ‘Dan šest milijardi’. Demografi se u velikoj mjeri ne slažu s izborom tog datuma jer je prema njihovim podacima broj od šest milijardi dosegnut oko četiri mjeseca ranije. Svejedno, UN-ovo tijelo je odlučilo da je počasni stanovnik koji je svijetu donio još jedan rekord Adnan Nević, mali Sarajlija rođen dvije minute iza ponoći toga dana.

Rođen Luciano Pavarotti
1935. godine rođen je Luciano Pavarotti, talijanski operni pjevač. Prije nego što se počeo baviti glazbom, bavio se pedagogijom i želio je biti učitelj. To je i radio pune dvije godine na Scuola delle Magistrale. 1956. godine odlučuje postati pjevač i počinje uzimati satove pjevanja kod Arrigo Pola u Modeni, a kasnije i kod Ettore Campogalliani u Mantaui. Debitirao je 1961. godine u Reggio nell’Emilia, a prvi javni nastup van Italije imao je u Beogradu. Na to slijede pozivi različitih italijanskih, holandskih (Amsterdam) kao i drugih operskih kuća (Beč, Zurich). 1965. godine radio je u SAD-u i Australiji sa Joan Sutherland. Godinu poslije, debitira i u milanskoj Skali. Slijede angažmani u Barceloni, Parizu, Londonu i New Yorku. U toku svjetskog nogometnog prvenstva 1990. godine sa José Carrerasom i Plácidom Domingom formira pjevački trio “Tri tenora”.1998. godine proglašen je UN-ovim Ambasadorom mira. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)