Na današnji dan: 14. listopada

Franjo Josip I. otvorio novu zgradu HNK u Zagrebu
1895. godine car Franjo Josip I. Svečano je otvorio novu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Neobarokna zgrada HNK remek je djelo kasnog historizma austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera.

Normani pobijedili u bitci kod Hastingsa
Normani pod vodstvom Williama Osvajača 1066. godine porazili su Anglo-Saksonce pod vodstvom kralja Harolda II. koji je tom prilikom i poginuo. Haroldova vojska od oko 5 tisuća ljudi je pred Williamovu od oko 7 tisuća, stigla samo par dana nakon bitke kod Stamford Bridgea u kojoj su porazili vikinške osvajače, te su iako motivirani bili vrlo iscrpljeni. Sama bitka kod Hastingsa trajala je gotovo cijeli dan, a ishod je do samoga kraja bio neizvjestan. Branitelji su odolijevali konstantnim naletima normanske konjice no na kraju je odlučujuća bila smrt kralja Harolda. Nakon toga Normani su proglasili pobjedu, a William je prije kraja godine zavladao cijelom Engleskom što je iz temelja promijenilo tamošnje društvo i aristokraciju.

Robert Bruce porazio Edwarda II.
Na isti dan, ali 1322. godine i na sjevernim granicama Engleske sa Škotskom, Robert Bruce je u bitci kod Old Bylanda izvojevao pobjedu nad engleskim kraljem Edwardom II.To je bila najveća škotska pobjeda od one kod Bannockburna, no iako bitna jer je nakon nje Engleska prisiljena prihvatiti nezavisnost Škotske, nije bila velika i veličanstvena. Broj sudionika i stradalih nije točno poznat, ali ono što se zna je da su Englezi zašli duboko u Škotsku samo da bi se našli uvučeni u igru “spaljene zemlje” te su se potpuno iscrpljeni i na rubu gladi krenuli povlačiti. Škoti su iskoristili trenutak i potpuno razbili englesku vojsku koja je, s kraljem na čelu, pobjegla glavom bez obzira.

Chuck Yeager probio zvučni zid
Chuck Yeager je 1947. godine u eksperimentalnoj raketnoj letjelici tipa Bell X-1, probio zvučni zid iznad kalifornijske pustinje Mojave i tako postao prvi čovjek koji se u vodoravnom letu kretao brzinom većom od zvuka. No, povijest je zabilježila kako su još dva pilota tvrdila da su to postigla prije Yeagera. Jedan od njih je bio Hans Guido Mutke, član Luftwaffea koji je tvrdio da mu je isto pošlo za rukom u prvom mlaznom lovcu Messerschmittu Me 262 i to još 1945. Drugi je bio Yeagerov sunarodnjak George Welch koji je tvrdio da je zvučni zid probio, doduše ponirući, u lovcu XP-86 Sabre i to dva puta od kojih je jedan bio samo pola sata prije Yeagerovog povijesnog leta.

Započela kubanska raketna kriza
Američki špijunski zrakoplov U2 1962. godine u letu iznad Kube snimio je fotografije sovjetskih nuklearnih raketa čime je započela “kubanska raketna kriza”. Radilo se o najozbiljnijoj krizi hladnoratovskog perioda za koju mnogi povjesničari smatraju da je predstavljala sam rub nuklearnog sukoba SAD-a i SSSR-a, ali i prekretnicu Hladnome ratu. Tijekom 38 dana, koliko je kriza trajala, po ljudska civilizacija po prvi put je bila pred realnom mogućnošću potpunog istrebljenja. Nakon inicijalnih napetosti razum je, barem donekle, ipak prevladao i započela je politika detanta, odnosno popuštanja napetosti u svijetu te je pojačana suradnja između velesila.

Na mjesto predsjednika Egipta zasjeo je dotadašnji potpredsjednik Hosni Mubarak
Tjedan dana nakon atentata u kojem je 1981. godine ubijen predsjednik Anwar Sadat, na mjesto predsjednika Egipta zasjeo je dotadašnji potpredsjednik Hosni Mubarak. Taj bivši časnik egipatskog ratnog zrakoplovstva istu funkciju obnaša i danas što je najduži period predsjednikovanja Egiptom od vremena otomanskog vladara Muhameda Ali Paše. Uz Mubarakovu ‘karijeru’ zbog toga se vrlo opravdano vežu sumnje u raširenu korupciju i vrlo blatantna namještanja izbornih rezultata. Tu situaciju najbolje opisuje anegdota iz vremena izbora 2005. godine kada je Mubarak, nakon što mu je od strane novinara postavljeno pitanje ‘jeste li se spremni oprostiti s egipatskim narodom?’ odgovorio: “Zašto? Zar egipatski narod negdje odlazi?”.

Rođen Ivo Kozarčanin
1911. godine rođen je Ivo Kozarčanin, hrvatski književnik. Objavljivati je počeo vrlo rano, od 1928. godine. Tiskao je pjesme, kritike i kratku prozu u brojnim časopisima. U ranom razdoblju njegovi su radovi uglavnom namijenjeni djeci i mladeži, pa tom žanru pripadaju i dvije njegove prve knjige, zbirke novela “Mati čeka” i pjesma “Sviram u sviralu”. Nakon izlaska tih knjiga uglavnom se posvećuje književnosti za odrasle; suradnik je uglednih književnih časopisa “Hrvatske revije” i “Savremenika”. U knjizi “Lirika”, kojoj je koautor s I. Dončevićem, A. Nizetićem i R. Žilićem, objavljuje ciklus pjesama “Tuga ljeta”. Tada počinje u časopisima objavljivati i pjesme koje će se 1938. godine pojaviti u samostalnoj zbirci “Mrtve oči”. Pjesme su mu prožete intenzivnim erotizmom, vrlo je čest motiv neuslišane ljubavi, samoće, erotske harmonije prekinute smrću. Slike pejsaža korelativne su emocionalnim stanjima lirskog subjekta. Kozarčaninova je poezija svojom erotičkom energijom, rezignacijom, ekspresivnom slikovnošću vezanom za prirodu, utjecala na pjesništvo krugovaškog naraštaja pedesetih godina. Njegov roman “Sam čovjek”, jedan je od najboljih djela međuratne hrvatske književnosti.

Preminuo Bing Crosby
1977. godine preminuo je Bing Crosby, američki pjevač i glumac. Pravim imenom Harry Lillis Crosby svjetsku popularnost stekao je u glazbenim filmovima “Carski valcer”, “Najveći pjevač Amerike”. Oscarom je nagrađen za ulogu u filmu “Idući svojim putem” 1944. godine. Tvorac je pjevačkog stila koji su kasnije preuzeli Frank Sinatra i Dean Martin. Pjesmom “White Christmas” srušio je sve rekorde u prodaji ploča.

Preminuo Leonard Bernstein
1990. godine preminuo je Leonard Bernstein, američki skladatelj, pijanist i dirigent. Dirigirao je gotovo svim velikim američkim orkestrima, a od 1958. do 1969. godine bio je dirigent Njujorške filharmonije. Nastupao je i kao operni dirigent, te kao koncertni pijanist. Bernstein je skladao djela izrazito američkog značaja, protkana elementima jazza, posebice simfonije, koncerte, opere, balete, komornu i vokalnu glazbu, te nekoliko mjuzikla. Svjetsku slavu stekao je mjuziklima “U grad!” i “Pričom sa zapadne strane”, a oba su snimljena i u filmskoj verziji. Bernstein je komponirao i izvornu glazbu za filmove. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)