Na današnji dan: 2. listopada

Premijerno prikazana predstava “Porin”
1897. godine u Zagrebu je praizvedena opera “Porin” Vatroslava Lisinskog. Praizvedba je održana na pozornici Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu pod dirigentskim vodstvom Nikole Fallera, a libreto je, kao i za “Ljubav i zlobu”, napisao Dimitrije Demetar. Gledalište zagrebačkoga kazališta prolamalo se od pljeska oduševljenoga gledateljstva koje je pozdravljalo ne samo uspjelu praizvedbu domaće opere, nego je još više odavalo zakašnjelo priznanje dotad zaboravljenom skladatelju Vatroslavu Lisinskom. U prekrasnom scenskom okviru slikara Emanuela Trnke, Porin je zablistao punim sjajem. Bilo je još puno svečanih izvedaba Porina, kao što je ona u povodu 60. obljetnice smrti Vatroslava Lisinskoga godine 1914., zatim prigodom proslave stogodišnjice otvorenja kazališta na Markovu trgu 4. listopada 1934. godine. Predstavu “Porin” s mnogo uspjeha izvodi i u naše vrijeme Operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Izumljen prvi teleskop u Nizozemskoj
Na današnji 1608. nizozemski znanstvenik Hans Lippershey izumio je prvi teleskop. Njegovo dvoje djece igralo se sa staklenim lećama te su opazili da je slika jasnija kad se leće stave jedna preko druge. To je inspiriralo Lippersheya za usavršavanje naprave slične današnjem teleskopu. Godine 1833. u New Yorku su William Lloyd Garrison i Arthur Tapan na današnji dan osnovali Američko antisegregacijsko društvo. 1870. Kraljevina Italija je nakon uklanjanja francuske zaštite pripojila Rim, koji je postao glavni grad nove ujedinjene Italije.

Održana prva Pan-Američka konferencija
U Washingtonu je 2. listopada 1889. održana prva Pan-Američka konferencija, koju je organizirao James G. Blaine kako bi povezao SAD i Latinsku Ameriku u području trgovine. 2. listopada 1942. Enrico Fermi je u Chicagu prvi put demonstrirao samoodrživu nuklearnu lančanu reakciju.

Prvi puta izašao strip Peanuts s Charliem Brownom
Na današnji dan 1950. godine prvi je put u devet novina izašao kultni strip Peanuts, koji prati dogodovštine Charlieja Browna, njegova psa Snoopyja te Woodstocka, Lucy, Linusa i drugih prijatelja. Posljednje izdanje izašlo je 12. veljače 2000. godine, kada je autor stripa umro. Strip se tiskao u 2.600 novina, bio je popularan u 75 zemalja i preveden je na 21 jezik. Dvaput je ekraniziran na TV-u.

Pokušan atentat na Rajiva Gandhija
Godine 1986. dogodio se pokušaj atentata na indijskog premijera Rajiva Gandhija. Bio je indijski premijer od 1984. do 1989. godine. Rajiv Gandhi je stariji sin indijske premijerke Indire Gandhi, koja je sedam godina prije također stradala u atentatu. Gandhi je rođen 1944. u Bombaju, školovan je na sveučilištu Cambridge te je godinama radio kao pilot Indian Airlinesa. Gandhi je u drugoj polovici osamdesetih godina nastojao modernizirati Indiju i učvrstiti sekularnost političkog sustava na kojemu se temeljila indijska demokracija.

Radio Berlin International emitirao svoju posljednju pjesmu
Na današnji dan 1990. godine Radio Berlin International emitirao je svoju posljednju pjesmu, ”The End” grupe ”Doors”. Radio Berlin International pokrenut je u svibnju 1959. kao kontra zapadnonjemačkom radiju Deutsche Welle. Program te radijske postaje svodio se uglavnom na socijalističku propagandu. Postaja je zatvorena neposredno prije ujedinjenja Njemačke.

Rođen Mahatma Gandhi
1869. godine rođen je Mahatma Gandhi, indijski političar i mirotvorac. Indijski vođa nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije. Gandhi, znan i kao Mahatma Gandhi, rođen je u hinduskoj obitelji u mjestu Porbandar u današnjoj državi Gujarat. Studirao je pravo na Sveučilištu u Londonu. Nakon što je 1891. završio studij prava (1889. – 1891.) Gandhi se vratio u Indiju i pokušao raditi u struci, ali u tome nije imao uspjeha. Dvije godine kasnije indijska tvrtka koja je imala poslovne odnose s Južnom Afrikom zaposlila ga je kao svog pravnog savjetnika u uredu u Durbanu. Kada je došao u Durban Gandhi je otkrio kako ga tamo smatraju pripadnikom niže rase. Istovremeno je bio zapanjen nijekanjem građanskih i političkih sloboda indijskih imigranata u Južnoj Africi. To ga je potaklo da se pridruži borbi za priznavanje osnovnih ljudskih prava za Indijce.

Rođen  Gordon Matthew Thomas Sumner  – Sting
1951. godine rođen je Gordon Matthew Thomas Sumner, britanski glazbenik poznatiji pod umjetničkim imenom Sting. Solo karijeru započeo je kao već etablirano ime, nakon velikog uspjeha njegove rock grupe “The Police”. Sting je u dva navrata održao koncerte u pulskoj Areni u sklopu svojih svjetskih turneja, i to 13. srpnja 1997. godine kao dio Mercury Falling turneje te 13. svibnja 2000. godine u sklopu turneje Brand New Day. Oba su koncerta bila rasprodana i, prema reakcijama kritike i publike, “izuzetna”. Karizmatični glazbenik je često radio soundtrackove za filmove i serije, a i sam se okušao u glumi. Najpoznatija njegova uloga svakako je ona iz 1984. godine, Feyd-Rauthe u filmu Davida Lyncha “Dina – pješčani planet”.

Preminuo Vlaho Paljetak
1944. godine preminuo je Vlaho Paljetak, hrvatski skladatelj i šansonijer. Završio je učiteljsku školu u Arbanasima, te radio kao učitelj na Hvaru i Visu, a usporedno je učio pjevanje i violinu, te kao samouk gitaru. Preko Splita, gdje je neko vrijeme bio član malog orkestra koji su vodili Jakov Gotovac i Ivo Tijardović, stigao je u Zagreb. Želio je postati operni tenor. Slučaj je htio da je u Zagrebačkoj operi bilo slobodno mjesto šaptača, a Vlahu je bio potreban stalni posao. Nastupao je pjevajući uz gitaru svoje popijevke i šansone, skladane često na vlastite tekstove. Snimio je 60-ak popijevki, od kojih su najpopularnije: “Ajme meni”, “Na Jadranu plavom”, “Od one divne noći”, “Pod starim čempresom”, “Adio Mare”, “Popevke sem slagal”, “Fala”, a pjesma “Marijana” (koautor S. Šišić) je stekla svjetsku popularnost. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)