Na današnji dan: 9. listopada

Proizvedena prva automatska električna deka
Zimogrozni ljudi znaju što znači dobar komad deke, a onda sigurno znaju i to da je na današnji dan 1946. godine u Petersburgu u Virginiji proizvedena prva automatska električna deka kojoj je cijena bila 39,50 dolara.

Singl The Beatlesa “Yesterday” popeo se na prvo mjesto svjetskih ljestvica
Na današnji dan, prije 45 godina singl The Beatlesa, legendarne četvorke iz Liverpoola, „Yesterday” popeo se na prvo mjesto svjetskih ljestvica odakle nije silazio 4 tjedna.

Elvis Presley razveo se od Priscille
Kralj Elvis Presley je možda imao uspješnu karijeru s mnogo hitova i prodanih albuma, ali ljubav ga baš nije išla. Zato se i razveo od Priscille nakon samo 6 godina braka. Eto, baš 9. listopada 1973.

Nekolicini novinskih agencija poslano drugo pismo koje je sadržavalo antraks
Godine 2001. poslano je i drugo pismo s antraksom u nekoliko novinskih agencija te dvojici američkih demokratskih senatora. Pismo je usmrtilo pet osoba i zarazilo još 17. Krivac je navodno identificiran 2008. godine.

Rođen Ivo Andrić
1892. godine rođen je Ivo Andrić, hrvatski književnik i nobelovac. Nakon završene osnovne škole upisuje sarajevsku Veliku gimnaziju, najstariju bosanskohercegovačku srednju školu. Dobivši stipendiju hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Napredak“, Andrić 1912. godine započinje studije na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Kasnije studira u Beču i Krakovu. Andrić se kao sarajevski gimnazijalac kretao u društvu omladinaca iz buntovničke udružbe Mlade Bosne, a kao zagrebački student upoznao je Matoša, i premda se nije svrstao u krug matoševaca, Matoševu smrt komemorirao je predavanjem u Klubu hrvatskih studenata “Zvonimir” u Beču (“Vihor”, 1914). Interniran za vrijeme rata kao jugoslavenski nacionalist, poslije ujedinjenja ušao je u diplomatsku službu, u kojoj brzo napreduje do pomoćnika ministra vanjskih poslova i najzad izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra u Berlinu. Drugi svjetski rat proveo je povučeno u Beogradu, a poslije 1945. godine bio je prvi predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. 1961. godine dobiva Nobelovu nagradu za književnost za cjelokupno životno djelo.

Rođen John Lennon
1940. godine rođen je John Lennon, osnivač grupe The Beatles. Godine 1955. osnovao je svoju prvu grupu, The Quarrymen, s prijateljem Peteom Shottonom. Ostali članovi bili su Nigel Walley i Ivan Vaughan. Ivan Vaughan je upoznao Johna sa svojim prijateljem Paulom McCartneyem 1957. godine. Zajedno s njime i, nešto kasnije, Georgeom Harrisonom osniva grupu “The Beatles”. Kasnije (1962.) im se pridružio Ringo Starr. Godine 1963. izdaju svoj prvi album “Please, Please me”. Pjesme “Help”, “Strawberry Fields Forever” i “I Am The Walrus” bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste. Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su “Revolution”, “Across the Universe”, “Don’t Let Me Down” i “Come together”. Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu “John Lennon/Plastic Ono Band” iz 1970. i “Imagine” iz 1971. godine.

Preminuo “Che” Guevara
Na današnji dan, 1967. godine ubijen je comandante “Che” Guevara. Slavni comandante Che, argentinsko-kubanski marksistički revolucionar i političar ubijen je kod Higuerasa u Boliviji. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)