Održane prve radionice u sklopu projekta SWEET

U sklopu projekta SWEET – Strenghtening woman’s entrepreneurship (Jačanje ženskog poduzetništva), ukupne vrijednosti 150.168,38 € koji Europska unija sufinancira u iznosu od gotovo 90% ukupne vrijednosti, održane su prve dvije radionice.

Predavanje za polaznice programa zapošljavanja nezaposlenih ženskih osoba na području Virovitičko-podravske županije je započeto u konferencijskoj dvorani na imanju Višnjica. Uvodno predavanje je održao prof. Žugec sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku (PFOS) na temu obrade tla i primjene strojeva pri obradi tla. Uz profesora Žugeca predavanju je nazočio i profesor Vinković također sa PFOS-a čija je uloga bila stručna pratnja i vođenje pokaznih praktičnih vještina na polju. Na pokaznoj radionici skupljanja buča (strojno sakupljanje i izdvajanje koštica) sudjelovali su u praktičnom djelu gospodin Balog (Centar Balog d.o.o.) te zaposlenici PZ Ergela Višnjica (Robert Mesaroš – tehnolog na polju; Vanja Kušen – voditelj skladišta; Angel Tomić – voditelj uvoza i izvoza robe) te suvlasnica imanja gospođa mag.pharm Ksenija Plantak.

Drugi dan radionice predavanja su održale profesorice N. Parađiković (predavanje o tikvama i batatu) i J. Ćosić (predavanje o bolestima i štetnicima). Polaznice radionice su prošle sve faze (čupanje loze, skidanje folije, sakupljanje izoranog batata i polaganje u plastične nosiljke). Nakon toga se utovarena roba vozila pred plastenik gdje su polaznice upoznate sa procesom pranja i pripreme batata za skladištenje.

Sljedeći termin radionica je 7. i 8.11.2013.g. na kojima je predviđeno skladište i uvjeti skladištenja batata, gastroradionice, prerada batata, analize tla i jesenska duboka obrada tla.

Osim radionica, predviđen je i posjet austrijskom imanju Hammer 14. i 15.11.2013.g. koje predstavlja primjer najekonomičnijeg i najučinkovitijeg ekološkog poljoprivrednog poslovanja te će iskustva s ovog studijskog posjeta ciljna skupina također moći koristiti u budućem privatnom poslovanju. Znanja i vještine stečene kroz spomenute aktivnosti bit će prednost koju će žene moći iskoristiti u budućem zapošljavanju ili samozapošljavanju.

Partneri na projektu su PZ Ergela Višnjica, Centar Balog i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Cilj projekta “SWEET – jačanje ženskog poduzetništva” je smanjiti nezaposlenost u Virovitičko-podravskoj županiji kroz povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena u dobi između 25 i 49 godina. (ravidra.hr)

[nggallery id=2873]