Po ideje u mađarski Villany

Brojni turistički djelatnici, vinari te voditelji projekta posjetili su prošli vikend poznato mađarsko vinsko mjesto – Villany. Zahvaljujući projektu HU-CRO Wine Stories imali su priliku vidjeti uspješne vinarije koje su velikim dijelom financirane iz fondova Europske unije.

Bez obzira na velik broj proizvođača, gotovo 95% vina ostaje na tržištu Mađarske, dok se mali dio izvozi. To je doprinijelo razvoju vinskog turizma, tako da u tom malom mjestu 4200 ljudi istovremeno mogu degustirati vina. Mjesto odiše pravom vinskom pričom, koja bi se trebala preslikati na sva druga mjesta koja se žele orijentirati prema vinskom turizmu. Susrevši se s velikim brojem različitih vina primijećen je trend Rose vina koja su u posljednje vrijeme izrazito popularna u Mađarskoj, stoga je za očekivati da će se taj trend osjetiti i kod nas. Rose vina možemo nazvati neistraženom tržišnom nišom, odnosno prilikom da domaći vinari prošire svoju ponudu te privuku nove potrošače.

Prva na redu bila je vinarija u vlasništvu je Günzer Zoltana koji obrađuje 50 ha vinograda, zatim mali obiteljski vinski podrum Szemes gdje možete iznajmiti mini prostor za arhiviranje vina. Treća vinarija, Gere Tamas i Zsolt , poznata je po tome što se njihova vina služe na letovima British airlines-a. Vinar Polgar proglašen je 2002. vinarom godine, te je poslužio kao primjer visoko razvijene turističke ponude.

S obzirom da se kroz projekt Vinske priče želi stvoriti jaka prekogranična vinska regija, ovo je bila izvrsna prilika za prikupljanje iskustva i ideja koje se mogu primijeniti i u našem kraju. (ravidra.hr)