Počela rasprodaja: Prodaje se HPB i CO

Premijer Milanović potvrdio je na sjednici Vlade da se HPB prodaje u cjelini, a jedini kriterij je cijena dionice. Dakle, prodaje se najboljem ponuđaču koji će time, tvrdi premijer, dobiti mali dio bankovnog tržišta u Hrvatskoj.

“U CO tražimo partnera, zadržavamo 25% vlasništva, cilj je rast kompanije.”, kazao je Milanović dodajući kako su se odlučili za dva ponuđača u oba slučaja. Milanović dodaje kako će kupac koji ulazi u CO morati zadržati identitet i ime firme, te proširiti njeno poslovanje u regiji.

U slučaju HPB banke, ponuđači su Erste i OTP banka, od kojih Erste ima bolju ponudu. Oni s ponudili 130.2 milijuna eura, dok ponuda OTP-a varira od 92,2 milijuna do 118 milijuna eura. Očekuje se da će u roku od mjesec dana stići obvezujuće ponude oba ponuđača.

HPB do kraja godine prelazi u ruke novog vlasnika

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija Slavka Linića, kazao je da je “racionalan potez” prepustiti HPB, koji je komercijalna banka, financijskom tržištu. Država će, tvrdi Lalovac, i dalje podupirati poduzetnike kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj.

Govoreći o bankama koje su poslale ponude za HPB, Lalovac je istaknuo da obje imaju zadovoljavajuću koncentraciju na hrvatskom tržištu. Erste ima 17 posto, a OTP 15 posto udjela. “Obje su banke vrlo likvidne i imaju novčane rezerve potrebne za provođenje ove transakcije. Proces bi vrlo lako mogao biti završen do kraja godine”, kaže Lalovac. (index.hr)