Policajcima manji benificirani staž

Vlada RH je donijela uredbu kojom više od četiri i pol tisuće zaposlenih u MUP-u, što je šestina ukupnog broja zaposlenih, od sljedećeg mjeseca gubi beneficirani radni staž ili će im biti umanjen. Prijedlog uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju – dokument
Uredbom se potpuno ukida beneficirani radni staž za 1574 radna mjesta, odnosno 2794 zaposlena. Uz to se za 1716 zaposlenih predviđa smanjivanje beneficiranog staža, i to tako da im se ubuduće za svakih 12 mjeseci rada bilježi 14 mjeseci, dok su do sada dobivali 16 mjeseci staža. Uz to 23 zaposlena koja su dosad dobivala dodatnih šest mjeseci staža na odrađenu godinu ubuduće će dobivati samo dva mjeseca.
Na taj način država će mjesečno uštedjeti 2,64 milijuna kuna na njihovim doprinosima, što je gotovo 32 milijuna kuna godišnje. Ti će ljudi morati raditi dulje prije odlaska u mirovinu. Istim promjenama već su prije obuhvaćena 793 zaposlena.
Policijski sindikati poručili su kako bi voljeli da se to nije dogodilo, ali napominju da je prijašnji prijedlog predviđao još veće uštede. Iako je Sindikat policije Hrvatske (SPH) nezadovoljan što je uredba izmijenjena, naglašava da je prvotni prijedlog predviđao smanjenje izdvajanja za beneficirani radni staž za više od 98 milijuna kuna godišnje, dok je nakon njihove reakcije ušteda smanjena za više od trećine.
Iako je velik broj njihovih primjedbi prihvaćen, u SPH-u kažu da nisu suglasni s izmjenama te da će se boriti za ispravljanje nedostataka, da se za sva radna mjesta policijskih službenika utvrde posebni uvjeti rada prema jasnim kriterijima. (www.hrt.hr)