Gorjela nuklearka Krško 140 km od Virovitice

Svega 140 kilometara zračne linije od Virovitice dogodio se još jedan incident u nuklearnoj elektrani Krško koji je uprava nuklearke pokušala zataškati. Ovoga puta došlo je do odlamanja gorive šipke i požara, a na opasnost od nuklearnog zračenja i incidente koji su sve češći upozorio je i Greenpeace.

Kako donosi jutarnji.hr prije manje od četiri mjeseca, nakon što su stanovnicima koji žive 10 kilometara od Nuklearne elektrane Krško podijeljene tablete kalijeva jodida za zaštitu od radijacije, u nuklearci su otkrivena teška oštećenja visokoradioaktivnih gorivih šipki.

Slovenska Uprava za nukleranu sigurnost objavila je kako se jedan dio gorive šipke odlomio i pao na dno reaktorskog bazena. Udruge Focus i Greenpeace pismom su upozorile na incidente koji se sve češće događaju u NE Krško te da o tom uprava nuklearke “nije dala dovoljno jasne, konkretne i transparentne informacije”. Zamjeraju i to što nije naveden uzrok oštećenja šipki. Andreja Stritata, voditelja Uprave za nuklearnu sigurnost, pitali su i kada je prvi put saznao za oštećenja gorivih šipki, te je li obavijestio javnost o požaru koji se dogodio u zgradi u približno isto vrijeme. Odgovor nije dobiven. (icv.hr, jutarnji.hr)