Poziv za Popis stanovništva u BiH

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Virovitičko-podravske županije poziva sve Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koji trenutno žive ili borave u Republici Hrvatskoj da se odazovu spomenutom Popisu stanovništva u BiH od 1. – 15. listopada 2013.godine.
Prilikom popisa, potrebno je dati ime i prezime te jedinstveni matični broj iz BiH –JMBG za sve osobe koje se popisuje – bez obzira na to da li se u vrijeme popisa nalaze u BiH ili ne. Ukoliko osoba koja se popisuje nema ili ne zna svoj MBG, onda može navesti samo datum rođenja. Važno je znati da popisivač ne smije tražiti osobnu iskaznicu, putovnicu niti bilo koji drugi dokument od osobe koja se popisuje.
Jedna (odrasla) osoba može dati podatke za sve članove kućanstva – bez obzira jesu li u vrijeme popisa nazočni u Bosni i Hercegovini ili ne. Dakle, svi oni koji su odsutni iz mjesta stanovanja, mogu svojim obiteljima dostaviti svoje podatke te će netko iz njihove obitelji umjesto njih dati podatke popisivačima.
Važno je naglasiti da svi oni koji se trenutno nalaze u RH, odazivanjem na Popis stanovništva u BiH ne gube nikakva statusna prava u Republici Hrvatskoj, te mogu biti sigurni da su njihovi podaci tajni.
Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne zemlje kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima te je najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu zemlje te će kao takav biti temelj za budući položaj i status hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Bosna i Hercegovina je Hrvatskoj više od susjedne države. Koliko je samo Hrvata iz Bosne i Hercegovine bilo u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji koja je u Atlanti osvojila prvu zlatnu olimpijsku medalju za Hrvatsku?! Nisu li i oni rođeni ili porijeklom iz BiH, predvođeni nogometnim velemajstorom Travničaninom Ćirom Blaževićem i u Francuskoj igrali za nogometnu Hrvatsku?! Ne bi li hrvatsko glumište bilo siromašnije bez osebujnosti Hrvata rođenih u BiH, poput Ive Gregurevića i Matka Raguža? I estradu je teško zamisliti bez Banjalučanina Zrinka Tutića i Zeničanke Sandre Bagarić.
Poslije popisa stanovništva u BiH će politička budućnost Hrvata uvelike ovisiti o toj popisnoj statistici. U Hrvatskoj se nedovoljno ozbiljno i nepromišljeno pristupa tom problemu. Napori Hrvatske demokratske zajednice su trenutno jedina vidljiva briga za popis u BiH i za sudbinu tamošnjih Hrvata. Manjak brige vladajuće političke garniture oko popisa stanovništva u BiH ujedno je i pokazatelj nemara i zanemarivanja dugoročnih posljedica koje bi taj popis stanovništva mogao imati za Bosnu i Hercegovinu pa i za Hrvatsku.
Zato je rezultat popisa stanovništva u BiH važan i za Republiku Hrvatsku.
Kako bi Vas bolje informirali o detaljima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013., pripremili smo za Vas Najčešća pitanja koja ste nam do sada uputili, uz koja se nalaze i pripadajući odgovori.
Za pomoć pri ispunjavanju popisnog obrasca ili za pitanja na koja trebate dodatna pojašnjenja ili za nova pitanja, molimo kontaktirati:
Dejan Kolarić 099/5972-605
Milan Krmpotić 099/8005-420
Margareta Ptiček 098/1744-646. (www.icv.hr)