Predstavljen Okretni fotonaponski sustav OFS-10

Na Zagrebačkom velesajmu na 2. međunarodnom sajmu energetike, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na kojemu se prezentiraju nove tehnologije za proizvodnju, prijenos i korištenje energije na jednom mjestu okupili su se predstavnici svih struka, zainteresiranih za obavljanje energetskih djelatnosti te korištenja energije, a između njih i predstavnici virovitičke tvrtke Brana d.o.o i DMSd.o.o iz Lukača.

Ustrajanom suradnjom, dvije tvrtke dolaze do veoma jedinstvenog proizvoda sa 90 posto domaćih komponenti, a izrazito velike efikasnosti, Okretnog fotonaponskog sustava OFS-10, kojega su predstavili na prošlogodišnjem sajmu Viroexpo, a sada na sajmu energetike u Zagrebu.
Radi se o solarnom sustavu, prve hrvatske elektrane okretnog tipa, a prema riječima voditelja projekta solarne elektrane, Slavka Mirića, prednost ovog inovativnog hrvatskog proizvoda je proizvodnja električne energije veća za oko 45 posto od fiksnih sustava jednake veličine.
Kako se radi o hrvatskom proizvodu, otkupna cijena energije uvećava se za 8-15 posto, a povrat uloženih sredstava očekuje se od 5 do 7 godina.

Prema informacijama iz virovitičke Brane, u izradi je trenutno desetak okretnih fotonaponskih sustava u postojećem proizvodnom pogonu. U pripremi je i izgradnja nove specijalizirane tvornice u Virovitici za izgradnju tracking sustava od 5, 7,5, 10 i 15 kW koja će svojim kapacitetom moći zadovoljiti potrebe tržišta. (ww.icv.hr, zc)

[nggallery id=2761]