Prezentacija sustava navodnjavanja Lukač

U utorak 22. listopada, s početkom u 19 sati u Mjesnom domu Gornje Bazje (općina Lukač) u organizaciji Virovitičko-podravske županije bit će održana prezentacija i radionica vezana uz temu projektiranja sustava navodnjavanja Lukač. Jedna od tema će biti mogućnosti korištenja sredstava EU fondova za nabavu opreme za navodnjavanje, te ostale mogućnosti u sklopu Programa mjera ruralnog razvoja 2014.- 2020. godine.

Tehnološki napredak i razvoj poljoprivredne tehnologije, te konkurentnost poljoprivrednih proizvođača nezamisliv je bez modernih sustava navodnjavanja. Iako je velika većina površina pogodno za navodnjavanje trenutno se navodnjava oko 1 % poljoprivrednih površina na području Virovitičko-podravske županije.

Virovitičko-podravska županija trenutno priprema tehničku dokumentaciju za nekoliko sustav navodnjavanja dok je jedan sustav navodnjavanja u izgradnji (Kapinci – Vaška u Općini Sopje). Također u fazi projektnih ideja te pred pripremnim radnjama nekoliko je sustava navodnjavanja koji se slijedom nalaze uz rijeku Dravu koja bi bila izvor vode. Realizacijom navedenih projekata bi se iskoristilo prirodno bogatstvo u svrhu razvoja gospodarstva na području Virovitičko-podravske županije. Sustavi bi se nalazili u općinama Lukaču, Pitomači, Špišič Bukovici i Čađavici. (vpz.hr)