Radovi na crpilištu „BIKANA“ pri kraju

Kako bi zadovoljiti dugoročne potrebe razvitka vodoopskrbnog sustava gradsko komunalno poduzeće Virkom d.o.o. već duže vrijeme izvodi radove na proširenju prerade vode, na filter i crpnoj stanici „Bikana„ za dodatni kapacitet 2×50 l/s te će novi ukupni kapacitet distribucije vode bit će 200 – 250 l/s.

Direktor Virkoma Damir Marenić tim povodom pojasnio je da voda iz podzemlja ima znatno povišenu koncentraciju željeza i mutnoću, povremeno povišen mangan u odnosu na pravilnikom dopuštenu količinu. Samim tim krenulo se je u izgradnju objekta koji se sastoji od podzemnog djela gdje su smješteni bazeni „ sirove „ i pitke vode i nadzemnog preradbenog djela gdje su postavljeni pet pješčanih filtera kapaciteta 5x 10 l/s. Sadašnja prerada sirove vode sadrži: aeraciju, retenciju (flokulacijau) i filtriranje kao i nova prerada koja će vršiti preradu „ sirove vode“ gdje će se tehnološkim postupkom deferizacije postići postiže izbistrivanje vode, otplinjavanje sumporovodika, eliminacija željeza i mangana – sve ispod granica pravilnikom dopušteno koncentracija. Pogon je u potpunosti automatiziran i uklopljen u postojeći NUS Virkom-a. Direktor Marenić na kraju je naglasio da će se ovom investicijom osigurati svi preduvjeti za razvoj Regionalnog vodocrpilišta Korija. Radove je obišao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je iskoristio prigodu da pohvali Virkom koji je u proteklih nekoliko godina realizacijom brojnih projekata stvorio sve preduvjete da se pretvori u jakog regionalnog igrača

Ukupna vrijednost radova i nadzora iznosi 11.258.573,78 kn . Radovi se financiraju sredstvima Hrvatskih voda u iznosu od 90%, te Virkoma 10%. Izvođač radova PTMG d.o.o. Zagreb, podizvoditelj virovitička tvrtka Domogradnja dok nadzor obavlja CIP Virovitica. (virovitica.hr)

[nggallery id=2830]