REPORTAŽA Vatra se priprema za “VT”

Tiho je. Kod lokalne trgovine u Detkovcu okupila se nekolicina. Piju uglavnom pivo i raspravljaju o svjetskim problemima. Oni znaju sve, i zašto Štimac nije stavio Halilovića, i zašto uz Obamu prijeti svjetski bankrot, i zašto nisu isplaćeni svi poticaji… Znaju i da su oni ovdje, blizu njih, “vatreni”.
– Da, dođu ovdje, u trgovinu. Rijetko, ali dođu. Znamo mi tko su oni. Oni su Vatra – kazao nam je jedan stariji mještanin.
Lanka Leševo je sjedište grupe Vatra već godinama dok stvaraju nove stvari. I prošli tjedan su bili “nedaleko Limana”, nedaleko ekipe “ispred dućana”, ali daleko od svjetla reflektora, daleko od buke i graje, daleko od glamura, koncentrirani samo na glazbu.
– A, našao si nas – dobacio je frontmen Ivan Dečak.
Otkrili smo mu kako ih ipak nismo uspjeli pronaći od prve. Jedan lokalni mangup nas je uputio “vozite samo kraj škole”, pa smo kraj ogromnog John Deera, od “sto tisuća nečega”, prošli pravo u “kuruzu”. I dok je kiša lijevala kao u vrijeme Noine arke, spasio nas je Mario, vješto “navigajući” kako bismo ipak stigli na odredište. U suprotnom smo mogli lovcima koji ovdje svako malo zapucaju postati lovina, zakopani u glibu slavonske ravnice… Dočekao nas je širok osmijeh Roberta, glavnog kuhara. Uglavnom je to nešto “na žlicu”. Kuhanje mu dobro ide jednako kao i sviranje, pa svi jedva čekaju ručak. Irena nas je odmah ljubazno ponudila da sjednemo s njima, iako nam se učinilo da namještaj i nije baš najstabilniji za tu egzibiciju i našu kilažu. Za razliku od nas Tomislav Franjo Šušak dobrano je poradio na svojoj težini. Od dolaska u bend smršavio je 20 kilograma. I dok se on “topi”, neki drugi su se “razjačali”…


– Ovdje je mir i imamo sve potrebne uvjete za stvaranje novih pjesama. Koncentrirani smo samo na glazbu – kazao je Ivan Dečak, a Dario Blažević sa strane, s nezaobilaznom šiltericom, brine da sve bude u najboljem redu.
Tu večer su prvi put upalili televizor. Nisu gledali turske serije, ni Gargamela koji lovi štrumpfove, nego su vrištali od muke gledajući Štimca kako “trijumfalno” vodi Hrvatsku preko Belgije…
– Hoćemo zasvirati? – upitao je netko i započelo je druženje s instrumentima. I tijekom pauze isprobavaju se neke nove stvari, eksperimentira. Glazba je ono što ih ispunjava, pa se i razgovori s njima vrte uglavnom o glazbi. Onima kojima je ta tematika “teška i nepoznata”, vrlo lako će se naći na nepoznatom tlu kao Alica u Zemlji čudesa… A svirka? Ona im ide odlično. Novinar je uživao u novim pjesmama. Prema onome što se moglo čuti, bit će to “ono nešto”, bit će to “vatreno”.


“Vrati se, ja trebam te ovdje, ja trebam te tu…”, pjeva Ivan, a ostatak benda “udara sve u šesnaest”. Imali smo dojam da će se “zidovi urušiti”, jer se sve doslovno treslo…
– Tako je svaki dan, po šest sati dnevno – dobacuje kasnije Mario-Robert Kasumović, a nama je u ušima šum i uglavnom ga “čujemo tek čitajući mu s usana”.
Novi album je pred rođenjem. Krajem listopada bit će dostupan svim njihovim vjernim obožavateljima.
– Bit će to kratkometražni album sa 6 pjesama, svojevrsni best of naših starih pjesama u novom aranžmanu. S posljednjeg albuma “Ima li budnih” skinuli smo 6 singlova i za njih snimili spotove. U bend nam je došao Tomislav Franjo Šušak i našli smo se ovdje, u Lanki, kako bismo usvirali novog basistu. No, on se već doma “usvirao”, pa nam je trebalo samo dva dana “da se pohvatamo” – kazao je na početku razgovora Ivan Dečak.
Album će se zvati “VT”.
– Da, on je svojevrsni omaž našem gradu. Nazvali smo ga “VT” po registarskim pločicama našega grada. Skinuli smo već jedan singl “Bilo je dobro dok je trajalo”, a ovaj tjedan smo imali i premijeru spota “Vrati se” koji je snimila Mare Milin. Dugo surađujemo s njom i prezadovoljni smo. Ona je vrhunska fotografkinja. Prvi put smo odlučili s njom raditi video i ispalo je fenomenalno – dodao je.


Vatra je već godinama najbolja glazbena promocija grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.
– Drago mi je što smo najbolja glazbena promocija grada Virovitice, nosači baklje glazbene promocije grada Virovitice. Iduće godine proslavit ćemo 15 godina – riječi su Dečaka.
Na to se nadovezao Tomislav Franjo Šušak dometnuvši “kako mu je drago da ga je Virovitica primila kao svoga”.
“Vatreni” su često u Virovitici. Zanimljivo, dok drugi odlaze raditi u druge krajeve, oni dolaze “šljakati” doma.
– Kad god dođemo u Viroviticu, ovdje radimo. Mi se 24 sata bavimo i živimo isključivo od glazbe. Opuštamo se jedino nakon naših proba. Tada se spustimo u neki od naših lokalnih kafića, onih rijetkih koji su odoljeli zvukovima uz koje se odvrću žarulje.


Album “VT” radili su uz producente Jurja i Pavla iz grupe Svadbas, a cover albuma potpisao je Dinko Batarelo.
– Predstavljanje albuma bit će 14. studenoga u Zagrebu, a nadamo se da ćemo ga predstaviti i našoj domaćoj virovitičkoj publici – kazali su i nastavili dalje.
Svirka je bila žestoka, pjevalo se “Bilo je dobro dok je trajalo, bilo je dobro dok se živjelo… Sunce više nije toplo kao nekad, al bilo je dobro dok je trajalo…” (www.icv.hr)

[nggallery id=2910]