Seljaci će tužiti Ministarstvo poljoprivrede

Kada su ljetos prekinuli dvotjedne prosvjede i blokadu prometnica tražeći da im se poticaji isplate u cijelosti, seljaci su se s njih povukli uz najavu da idu u pravnu bitku – da podižu ustavnu tužbu, prvu u povijesti hrvatskog seljaštva. I to su i učinili.
Ustavna tužba je napisana, dorađuju se finese i ona danas-sutra treba otići na Ustavni sud, doznajemo od šefa virovitičko-podravskih seljaka Zvonka Pipića koji govori u ime Stožera za obranu hrvatskog sela. Seljaci tuže Ministarstvo poljoprivrede, ponajprije zbog neisplate svih poticaja, a osim na Ustavni sud, adresirana je i na Državno odvjetništvo te na Europsku komisiju. Pipić kaže kako se seljački Stožer odlučio na ovaj korak nakon što isplata svih potpora nije izborena prosvjedima, a nisu, dodaje, pomogli ni pregovori, nastojanja Poljoprivredne komore, udruga…

– Pozivajući se na financijsku omotnicu i to onako kako njemu odgovara, Ministarstvo poljoprivrede govori da je na ime potpora isplatilo 2,4 milijarde kune, a od Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili smo službenu informaciju da je posrijedi isplata od 1,7 milijardi kuna. Jakovinino ministarstvo tvrdi kako je ono isplatilo sve i da je za njih ta priča gotova, a mi tvrdimo da je Ministarstvo poljoprivrede prekršilo zakon, a o svemu tome, prema europskoj praksi kojoj podliježemo od 1. srpnja, mora izvijestiti i europske institucije pa će biti zanimljivo što će one reći o svemu ovome – kaže Pipić, dodajući da je aktualna vlada proračunskim manevrima poljoprivredi skresala čak milijardu kuna. (www.glas-slavonije.hr)