Sjednica Vijeća veleučilišta RH

Visoka škola Virovitica bila je domaćin 45. redovite sjednice Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske kojoj su nazočili dekani veleučilišta i visokih škola s područja cijele Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Luka Juroš, načelnik Sektora za poslovanje visokih učilišta, te mr.sc. Željka Tabak Nenadić, voditeljica Službe za studentski standard, kao i predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje te predstavnici studenata.

Na početku sjednice nazočnima se obratila u ime domaćina doc.dr.sc. Vesna Bedeković, dekanica Visoke škole Virovitica i zaželjela dobrodošlicu kako u Visoku školu Virovitica tako i u sam grad Viroviticu. U ime predsjednika Upravnog vijeća Tomislava Žagara, dipl. ing., obratio se Mile Bičanić, a ispred Grada Virovitice riječi dobrodošlice uputila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Lahorka Weiss, dipl.oec.

Sjednicom je predsjedavala prof.dr.sc. Slavica Ćosović Bajić koja je iznijela nekoliko informativnih činjenica važnih za Vijeće te pozdravila nove članove Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske.

U okviru sjednice održano je predavanje Koraljke Koren Strateški ciljevi EU do 2020. godine gdje je bilo riječi o EU strategiji podijeljenoj u pet područja, a to su zaposlenost, inovacije, klima/energija, obrazovanje te socijalna uključenost. Svih pet područja se očituje kroz pametan (inteligentan), uključiv i održiv rast. Prvi navedeni, pametni odnosno inteligentni rast je značajan za obrazovne institucije jer donosi unapređenje u obrazovanju, istraživanju i inovacijama te digitalnom društvu. Zanimljivo pitanje koje se nameće s trendom je pitanje spoznaje problema, a ujedno i potencijala sveučilišta i učilišta za treću životnu dob, s obzirom na činjenicu da od 2007. godine imamo stalni rast populacije iznad 60 godina.

Predstavnik Ministarstva Luka Juroš, načelnik Sektora za poslovanje visokih učilišta iznio je aktualnu tematiku vezanu uz Izmjene i dopune Zakona o znanosti i visokom obrazovanju koji je donesen u srpnju ove godine. Prisutni su mogli postavljati pitanja vezanu uz nastale izmjene i dopune. Na kraju se nazočnima obratio i Toni Ganjto, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske koji je govorio o novom Pravilniku o prehrani te o pitanjima obveznog zdravstvenog osiguranja sa stajališta studenata.

Nakon sjednice, predstavnici Ministarstva su održali radni sastanak s predstavnicima Visoke škole Virovitica vezano za dovršetak  Studentske menze,  čije se otvaranje planira ove godine. Nakon radnog sastanka predstavnici Ministarstva obišli su i gradilište buduće Studentske menze. (vsmti)