Sustav Brane i DMS-a daje 45% više energije

Sustav OFS -10 radi u svim vremenskim uvjetima, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje te jednostavan montažni oblik građenja.

Jedinstveni okretni fotonaponski sustav OFS -10 kao zajednički projekt proizvele su dvije hrvatske tvrtke – Brana iz Virovitice i DMS iz Lukača.

Prvi put javno je predstavljen na sajmu Energetike održanom prošli tjedan na Zagrebačkom velesajmu gdje je izazvao veliku pozornost. Zasuti su, otkriva koordinator projekta Slavko Mirić, vrlo konkretnom zainteresiranošću potencijalnih kupaca, no svi oni, dodaje, nestrpljivo čekaju zadnji dan ovoga listopada kada Vlada mora objaviti koje će kvote u solarnoj energiji odobriti za 2014. Prije dvije godine Brana i DMS osnovale su razvojni tim uz zadaću da pokuša optimalnije iskoristiti sunčevu energiju. Nedugo potom, prisjeća se, zaključeno je da je najveća iskoristivost solarnih sustava moguća kod cjelodnevnog praćenja idealnog kuta upada sunčevog zračenja na fotonaponske panele.

Tako je nastao OFS -10, dvoosni okretni solarni sustav koji koristi svoj program (program razvio Končar Institut Zagreb) kako bi precizno pratio sunce od jutra do večeri proizvodeći do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine odnosno snage. Na Velesajmu su izložili OFS – 10 instalirane snage 10 kW koji može dati godišnju proizvodnju od 18.000 kWh.OFS -10 radi u svim vremenskim uvjetima, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje te jednostavan montažni oblik građenja. Prema aktualnom tarifnom modelu za proizvodnju električne energije, podsjeća Mirić, sustavi OFS -10 ostvaruju i pravo na dodatni bonus u visini 8 do 15 posto na cijenu, što je odlukom Vlade odobreno kao posebni dodatak na hrvatske proizvode.

U postojećem proizvodnom pogonu upravo rade desetke OFS-a, no u pripremi je i izgradnja nove specijalizirane tvornice u Virovitici za izgradnju tracking sustava od 5, 7,5, 10 i 15 kW. Mirić otkriva da su nakon mukotrpna truda nedavno konačno ishodovali sve dozvole za vlastitu solarnu elektranu Brana 1 snage 30kW (3 OFS-10 sustava) koju namjeravaju montirati kod svoje ULO hladnjače budući da se kompanija bavi i agrarom. Pustit će je u rad krajem studenoga kada će proslavom obilježiti i 60 godina rada tvrtke Brana. (poslovni.hr)