I srednjoškolski profesori najavljuju štrajk

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, najavio je štrajk! Srednjoškolski profesori u štrajk će stupiti ako Vlada prihvati prijedlog ministra Željka Jovanovića i jednostrano raskine kolektivni ugovor.

Vlada želi iz kolektivnog ugovora zaposlenika u srednjim školama izbaciti sve članke koji su obuhvaćeni Temeljnim kolektivnim ugovorom. Sindikat je spreman pristati na većinu zahtjeva Vlade, ali protive se brisanju tri članka koji se tiču naknade za prijevoz, posebnosti rada u smjenama i dnevnica za školske ekskurzije i putovanja.

Mihalinec je na konferenciji za novinare rekao da je ministar Jovanović jednostrano prekinuo pregovore o Kolektivnom ugovoru (KU), a Vladi predložio da jednostrano raskine Koletivne ugovore za zaposlene u srednjem školstvu, ocjenivši takvu Jovanovićevu odluku “politikom spaljene zemlje” zbog koje je sindikat uputio pismo Vladi.

Po Mihalinčevim riječima Pregovarački odbor Vlade RH bez ikakvih je argumenata i bez davanja prigode Pregovaračkom odboru Sindikata da iznese svoje argumente inzistirao na brisanju svih navedenih članaka bez pregovaranja, obrazlažući to stavom Vlade Republike Hrvatske. (index.hr)