Terenska nastava u organizaciji Hvidre

Slatinska Hvidra u ponedjeljak, 14. listopada, organizira terensku nastavu iz povijesti za sedme i osme razrede osnovnih škola iz Slatine i susjednih općina. Nastavom je predviđen obilazak autobusom prve crte obrane u brdskom dijelu Slatine, te općinama Voćin i Mikleuš, sa sudionicima oslobodilačkih akcija i nastavnicima povijesti. Tijekom nastave učenici će obići mjesta pogibije hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu, te posjetiti obnovljenu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu.

Kao rezultat nastave, u narednom tjednu bit će prikupljeni najuspješniji likovni i literarni radovi učenika na temu domoljublja. U suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina, radovi će biti izloženi na izložbi u tjednu proslave osnutka 136. slatinske brigade, 27. listopada.

Terenska nastava dio je projekta Hvidre Slatina, koji se provodi tijekom 2013. godine, pod nazivom “Istina o pobjednicima”. Projekt je usmjeren na očuvanje, pozitivno vrednovanje i zaštitu istine o Domovinskom ratu, zaštitu digniteta hrvatskih branitelja s područja Grada Slatine, susjednih općina i županije. Projekt uključuje hrvatske ratne vojne invalide i braniteljsku populaciju, njihove obitelji, djecu i mladež, a provodi se uz pomoć Grada Slatine i općina Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Voćin i Sopje. (www.icv.hr, mru, mm; Fotografija: Ilustracija)