Odluka na referendumu je obvezujuća

Nakon preventivne poduke 11 ustavnopravnih stručnjaka, Peđa Grbin je zadobio i udarac u obliku “Upozorenja” Ustavnog suda. Iako zastupnici nemaju obvezujući mandat, kako ističe Grbin, morali bi u spornim dijelovima izmijeniti odluku o raspisivanju referenduma te definirati ustavni amandman o braku. Ustavnopravno je neprihvatljivo, napominje se, da Sabor naknadno promijeni odluku birača na narodnom ustavotvornom referendumu, kako je tumačio Grbin dovodeći u pitanje jednu od temeljnih vrednota hrvatske ustavne države.

S obzirom da je referendum o braku prvi slučaj neposrednog odlučivanja naroda o prijedlogu promjene Ustava iniciranom od birača, iznimno je važno da ta odluka i postupak budu u okvirima Ustava jer imaju presedansko značenje za buduću parlamentarnu i referendumsku praksu, te za istinsko ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj, obrazložio je Ustavni sud.

Za HDZ-ova Vladimira Šeksa, koji je još na Odboru upozorio da je odluka protuustavna, odluka Ustavnog suda bila je očekivana. – Sabor nakon referenduma tu nema ništa dodavati ni oduzimati. Kad sljedeći tjedan bude rasprava na Saboru, mislim da će vladajući podviti rep i prihvatiti amandman koji će podnijeti HDZ da se predloženi zaključak usuglasi s Ustavom. Ovo je jasno i precizno upozorenje Ustavnog suda i bila bi ludost otvoreno davati krila ustavnoj i državnoj krizi – kaže Šeks koji vjeruje da bi Ustavni sud, u slučaju da vladajući ostanu ustrajni, poništio takvu protuustavnu odluku. – To bi bio bijedni i jadni pokušaj ustavnog udara vladajućih – uvjeren je Šeks. (vecernji.hr)