Vlada krši direktive EU, slijedi tužba!

Blok umirovljenici zajedno proziva Vladu zbog kršenja direktiva Europske unije jer do početka svibnja ove godine nije donijela uredbu kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirao dio cijene plina, struje i grijanja.

– Vlada je do početka svibnja 2013. sukladno EU direktivi bila obvezna donijeti uredbu kojom bi se definirala i regulirala pomoć kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirala energija (plin, struja, grijanje). Neprovođenje ove odredbe EU direktive je samo još jedno novo kršenje preuzetih obveza od EU koje je Hrvatska nakon donošenja “Zakona o energiji” morala definirati najkasnije do mjeseca svibnja, poručuju umirovljenici.

– U skladu s člankom 39 Zakona o energiji uveo se u zakonodavstvo pojam siromašne osobe koje imaju pravu na subvencioniranu cijenu grijanja i energije. Člankom 54 tog zakona Hrvatska Vlada je najkasnije do početka svibnja trebala definirati tko je zaštićeni kupac i tako mu omogućiti subvencioniranu cijenu grijanja i energije. Kako nije, a po onome što priča ministrica Milanka Opačić to i ne namjerava, značit će novo kršenje jedne od direktive EU na štetu mnogih građana radi čega će BUZ pokrenuti pravne mehanizme kod nadležnih institucija EU, ili jednostavnije kazano, ne bude li se Vlada držala preuzetih obveza, BUZ će u ime oštećenih građana tužiti Vladu RH. Republika Hrvatska se ulaskom u EU obvezala financirati subvencioniranu energiju siromašnijim slojevima našeg društva, a po standardu EU svako kućanstvo koje troši više od 10 % svojih primanja na struju, plin i grijanje ima pravo na subvencioniranu energiju, upozoravaju. (vecernji.hr)