Ako se Srbija ne ogradi od Šešeljevih izjava, moramo pozvati veleposlanika…

– Vlada nastavlja kontinuitet da iz godine u godinu donosi sve gori proračun. Ja bih rekla da ovo nije rebalans nego debalans proračuna. Mjesec dana prije kraja godine oni shvaćaju da neće biti planiranog rasta, već da će doći do pada od 0,7 posto. Mislim da su planirani prihodi i rashodi vrlo nerealni pa time i predviđeni deficit od 12,7 milijardi kuna i da je ovo sve skupa bacanje prašine u oči ekonomskoj zbilji – rekla je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednička kandidatkinja HDZ-a u Trogiru gdje je došla na obilježavanje svetog Ivana, Dana Grada.

Najavila je kako će u utorak biti u Vukovaru. – Bit ću među ljudima. Mislim da kolonu trebaju predvoditi Vukovarci, ljudi koji su branili grad i njihove obitelji. Ja sam samo tamo da se poklonim njihovoj žrtvi i da im pokažem poštovanje – poručila je Grabar Kitarović.

“Okolo putujem kombijem”

Kaže kako su stručnjaci jako dobro reagirali na njezin program i to je jako veseli. Komentirala je i puštanje Vojislava Šešelja iz haaškog pritvora. – Riječ je o neugodnoj situaciji. Očekujem od srbijanske vlade da se vrlo jasno ogradi i distancira od izjava gospodina Šešelja. Ako se to ne dogodi, držim da Hrvatska mora pozvati svog veleposlanika na konzultacije u Zagreb. To je jedna od prvih mjera diplomacije kako biste poslali snažan signal da nešto nije uredu i da bi trebalo početi raditi na tome – kaže Grabar Kitarović.

Upitana tko financira njezina putovanja, rekla je kako su ti troškovi vrlo mali. – Okolo putujemo kombijem, ali ne znam točno koliki su troškovi – rekla je i najavila kako će, kada bude trebalo, prikazati troškove sukladno zakonu.

Nadbiskup podržao prosvjed branitelja

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u propovijedi je podržao prosvjed branitelja u Zagrebu.

– Čini se da su nam branitelji postali teret prošlosti. Naš odnos prema braniteljima i naš odnos prema obitelji očituje naše stanje i naše usmjerenje: gdje smo i kuda idemo. Naša sloboda i neovisnost Hrvatske, rođena je providnošću i sebedarjem solidarne ljubavi branitelja, pred agresivnim egoizmom agresora s nadom i uvjerenjem da će naše društvo postati vrt. Rekao je mons. Barišić i poručio kako u mirnom prosvjedu branitelja s najtežim oštećenjem treba prepoznati i čitati dublje i dalekosežnije poruke – istaknuo je mons. Marin Barišić. (vecernji.hr)