Dva mjeseca od otvorenja SS Stjepana Sulimanca u Pitomači

Prošla su dva mjeseca od svečanog otvorenja i početka nastave u novoj Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači. Kako su se učenici i nastavnici prilagodili novim uvjetima rada u jednoj od najmodernijih srednjih škola u Hrvatskoj, pitali smo ravnatelja, magistra Josipa Ivoša.
– Novu školsku godinu započeli smo s nešto više od 320 učenika raspoređenih u 14 razrednih odjela za zanimanja agroturistički tehničar i upravni referent kao četverogodišnja te automehaničar, kuhar, konobar, poljoprivredni gospodarstvenik i prodavač kao trogodišnja škola. Od tih zanimanja automehaničar, kuhar i konobar su po jedinstvenom modelu obrazovanja kao obrtnička zanimanja. Osim redovnog obrazovanja Srednja škola Stjepana Sulimanca provodi i obrazovanje odraslih, trenutačno za zanimanje komercijalist.

Kako je nastava prilagođena osobama s poteškoćama u razvoju?
– Svi učenici s poteškoćama u razvoju integriraju se u redovne odjele te se školuju po prilagođenom ili  individualiziranom programu, ovisno o teškoćama i mogućnostima učenika.

Što se promijenilo u samom dnevnom rasporedu škole?
– Od ove školske godine krenuli smo u nastavu drugačije nego što smo do sada radili. Škola sada radi u jednoj smjeni, od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati, a subotom nema nastave. U tom segmentu smo najviše napredovali jer naša škola izvodi svoje programe u svemu prema Državnom pedagoškom standardu i trenutačno smo jedina srednja škola u županiji i jedna od rijetkih u državi koja može nastavu izvoditi u jednoj smjeni i zadovoljava sve kriterije po tom standardu.

Kakvi su uvjeti za nastavu u novoj srednjoj školi?
– Uvjeti za rad i izvođenje svih programa su vrhunski, daleko bolji nego što smo ih imali do sada. Bez lažne skromnosti mogu reći da se po uvjetima za rad možemo svrstati među najbolje škole u Republici Hrvatskoj! Svi praktikumi u školi su izvanredno opremljeni. Škola raspolaže s dvije potpuno novo opremljene informatičke učionice. Cijela škola je umrežena. Svaka učionica ima svoje računalo i projektor tako da se u svakoj učionici i praktikumu može izvoditi i multimedijalna nastava. Izvrsno su opremljeni i kuharski te ugostiteljski praktikum. U završnoj fazi opremanja je i strojarski praktikum, a opremamo i laboratorij za kvalitetniju nastavu kemije i biologije. Imamo opremljen i vinski podrum za nastavu poljoprivrede…. (www.icv.hr, bk)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu