E-mail sa zlonamjernom datotekom

Policija je uputila upozorenje svim građanima o pojavi elektroničke pošte sa zlonamjernom datotekom koja kriptira sadržaj zaraženom računala.

Naime, iz policije ističu kako je u posljednjih nekoliko dana uočena pojava većeg broja e-poruka kojima pošiljatelj navodi korisnika na određenu poveznicu (link). “Klikom” na tu poveznicu korisnik se ne usmjerava na drugu web adresu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzima ZIP datoteku koja sadrži štetnu EXE datoteku.

– Osnovna funkcija takve datoteke je kriptiranje sadržaja zaraženog računala, nakon čega napadač od korisnika zahtijeva plaćanje otkupnine za “ključ” kojim je moguće dekriptirati sadržaj. Za sada su ovakve poruke u pravilu na njemačkom jeziku, ali se ne isključuje mogućnost da se u narednom razdoblju pojave i na nekom drugom, pa i na hrvatskom jeziku – upozoravaju iz policije.

Svim korisnicima elektroničke pošte preporuča se da takve ili slične e-poruke uopće ne otvaraju, a ako ju ipak otvore, upozoravaju se da ni u kom slučaju ne pokušaju pokrenuti štetnu poveznicu (link) te da takvu poruku odmah uklone s računala. (evarazdin.hr)