Fotogalerija: Otvorena kurija Janković

Kurija Janković u selu Kapela Dvor, općina Lukač, koja je obnovljena u sklopu prekograničnog projekta „Experience and enjoy the Drava Valley by bicycle“ (Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom; akronim „Drava4Enjoy“), službeno je otvorena u utorak, 4. studenoga. Zajednički su je otvorili predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, saborski zstupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić.
Svečanosti su nazočili saborski zastupnik Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, zamjenici župana Sanja Bošnjak, Zdravko Dijaković i Igor Pavković, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, Slatine Ivan Roštaš, Orahovice Josip Nemec, voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska Marton Szucs kao i gradonačelnik Szentlorinca Peter Koltaite brojnih drugih uvaženih gostiju, među kojima je bila i Kolinda Grabar Kitarović. Prisutne je, u ime općine Lukač pozdravio načelnik Đuro Bukvić, a ovom projektu govorili su i Marton Szucs, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić kao i saborski zastupnik Josip Đakić, Istodobno su podijeljene zahvalnice sudionicima biciklističkih maratona Virovitica-Szentlőrinc, koji su također organizirani u sklopu navedenog projekta.
Podsjetimo se, projekt akronima „Drava4Enjoy“, najveći je projekt trećeg poziva za prijavu projekata za financiranje bespovratnim EU sredstvima iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013, te ujedno i najveći projekt turističke infrastrukture cijelog Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.
Nositelj projekta, čija vrijednost iznosi 2.115.972,33 eura (iznos sufinanciranja EU je 1.798.575,23 eura), je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Grad Szentlőrinc i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Provedba je započela u travnju 2013. godine, a do kraja 2014. u planu je ostvarivanje zadanih ciljeva.
U sklopu projekta obnovljena je kurija Janković u Kapeli Dvoru u svrhu Turističko-edukacijskog centra, rekonstruirana je i označena biciklistička ruta Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica, Lukač-Budakovac u ukupnoj duljini od 69,84 km, organizirani su biciklistički maratoni Virovitica-Szentlőrinc, a u studenom će se održati edukacije i trening programi za turističke vodiče-bicikliste.
Turističko-edukacijski centar u Kapela Dvoru ujedno će biti i središnja točka biciklističkih staza koje su kroz projekt označene, a obuhvaćaju područje Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica i Lukač-Budakovac. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[nggallery id=6411]