Zbog poreza na dohodak, više oboljelih od raka?

Izmjene Zakona o porezu na dohodak, koji vladajući predlažu kako bi građanima povećali plaće, zapravo će ići na štetu lokalne i regionalne samouprave, odnosno na štetu samih građana, uvjereni su u HDZ-u. Kako će to na primjeru izgledati, objasnio je HDZ-ov virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, inače predsjednik Hrvatske zajednice županija.
– ‘Virovitičko-podravska županija osnivač je osnovnih i srednjih škola na području županije i osnivač svih zdravstvenih ustanova, i one se većim dijelom financiraju iz poreza na dohodak. Sve što županije uberu od poreza na dohodak, većina toga odlazi na školstvo i zdravstvo. Virovitičko-podravska županija će ovom reformom izgubiti dva milijuna kuna. Mi smo od tog novca kupovali krede i spužve u školi, plaćali prijevoz učenika, plaćali grijanje i struju, ali i do sada nije bilo dosta novca. Hoćemo li sada smanjiti grijanje sa 22 na 18 stupnjeva? Hoće li se djeca smrzavati? Planirali smo u proračunu za 2015. kupiti novih mamograf i ultrazvuk na dječjem odjelu. Sad ga nećemo kupiti. Znači li to više oboljelih od raka dojke ili građana s drugim zdravstvenim problemima? Vjerojatno da’, kazao je Tolušić.

U sličnoj situaciji mogao bi se naći i Grad Zaprešić, tvrdi tamošnji gradonačelnik Željko Turk. Zaprešić će, dodaje, gubitkom prihoda od poreza na dohodak ostati bez 15 milijuna kuna.
– ‘Ova mjera je duboko asocijalna. U proračunu za 2015. neminovno je je da ćemo morati povećati cijene vrtića, možda i komunalnu naknadu. Nadam se da ćemo u tome biti minimalni, ali moja poanta je ta da će radnici koji će dobiti povećanje plaće od 100 ili 200 kuna ovakvim mjerama u obiteljima zapravo imati trošak koji je veći 200 do 300 kuna. Što smo ovom mjerom zapravo htjeli napraviti? Radi se o prelijevanju iz šupljega u prazno’, kazao je Turk, inače predsjednik Udruge gradova.

S njim se složio i HDZ-ov načelnik općine Lukač i predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić koji je također upozorio da sada pred kraj godine, kada bi lokalne samouprave morale raditi na svojim proračunima, još uvijek ne postoje Vladine smjernice za njihovu izradu.

– ‘Nismo protiv povećanja prihoda naših građana kroz ovo oslobađanje poreza, ali ne na štetu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Vlada je drugim mjerama mogla vratiti dio poreza građanima i rasteretiti ih, ali ne kroz trošak i na teret jedinica lokalne samouprave. Ovo je samo jedan u nizu udara na jedinice lokalne i regionalne samouprave koji će rezultirati teškim upravljanjem, također je i udar na investicijske cikluse koje smo započeli, a postavlja se i pitanje realizacije mogućih projekata za koje želimo da se financiraju iz fondova Europske unije’, poručila je članica predsjedništva HDZ-a i gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Kako je Vlada mogla jedinicama lokalne samouprave olakšati život, pokušao je objasniti HDZ-ov ekonomski stručnjak Ivan Šuker.
– ‘Vlada je trebala donijeti smjernice fiskalne i ekonomske politike koje su podloga za izradu proračuna, bilo državnog bilo lokalnog. Ako Vlada govori da će nadoknaditi gubitak s osnova poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave, morala je u ovom paketu poreznih zakona koje je poslala u Sabor poslati i izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, jer samo kroz taj zakon može praktično pokazati da će im nadomjestiti ta sredstva. Dok taj zakon ne ugleda svjetlo dana, svi gradonačelnici, načelnici i župani su u silnim problemima kako osigurati novac. Ovdje se radi o jednom neodgovornom potezu koji ima veliku dozu populizma’, kazao je Šuker.

‘Smanjenje plaća u jedinicama lokalne samouprave neupitno je. Nama je Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave obveza 20 posto maksimalno trošiti za plaće. Smanjenjem ovog prihoda od poreza na dohodak automatski padaju i naši prihodi iz kojih smo imali tih 20 posto. Dakle, bila to sugestija, dio zakona, to moramo napraviti jer ne možemo potrošiti više nego što nam je to zakon dozvolio. Ovdje nije pitanje smanjenja, nego pitanje broja zaposlenih koji će ostati u ustanovama kojima je općina, grad ili županija osnivač’, kazala je Rimac, na što se nadovezao i Tolušić kazavši da su plaće lokalnih dužnosnika i sada uređene uredbom Vlade te je pozvao Vladu da smanji plaće lokalnih dužnosnika, ali i ministra i premijera…. (tportal.hr)