Podržavamo traženje ostavki ministra Matića…

Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Virovitice održala je konferenciju za novinare putem koje je javnost željela upoznati s pravim razlozima prosvjeda koji se održavaju ispred zgrade Ministarstva branitelja u Zagrebu. Prema riječima predsjednika Koordinacije Zvonka Kožnjaka, državni mediji ne iznose prave razloge prosvjeda hrvatskih branitelja ili ih malo naglašavaju zbog čega je hrvatska javnost prikraćena za istinite informacije i razloge traženja ministrove ostavke, kao i njegovih suradnika.
– Provladini mediji naglašavaju kako branitelji prosvjeduju isključivo zbog prava i na taj način stvaraju negativnu percepciju o braniteljima u javnosti. Naime, jasno je i legitimno da se svaka društvena skupina bori za svoja prava pa tako i ona koja se borila protiv agresije na Republiku Hrvatsku, u ovom slučaju stopostotni invalidi. No, treba naglasiti da prosvjed nije započet i ne traje isključivo zbog očuvanja prava branitelja te da je to sekundarni uzrok. Glavni uzrok prosvjeda je dugogodišnje, nekada perfidno, a nekada otvoreno i grubo omalovažavanje i šikaniranje hrvatskih branitelja te iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu, prihvaćanje teze i stavova koje plasiraju idejni intelektualni začetnici velikosrpske agresije, velikosrbi i njihovi sljedbenici, poklonici i istomišljenici u Republici Hrvatskoj. Oni su dobro poznati hrvatskoj javnosti jer mnogi od njih obnašaju funkcije u vlasti, a što posebno smeta hrvatske branitelje.

To su teze da se u Republici Hrvatskoj vodio građanski rat, negiranje agresije Crne Gore i Srbije na Hrvatsku, teza o podjeli krivnje za rat, teza o zločinačkom karakteru Domovinskog rata, stav da Srbija ne bi trebala Hrvatskoj platiti ratnu odštetu, teza o povlaštenim, a ne krvlju i znojem zasluženim mirovinama i slično. U vezi s ovim posljednjim, od oko 1.200.000 umirovljenika u Republici Hrvatskoj oko 70.000 ih je branitelja, a u tu brojku ulaze obitelji poginulih, invalidi, ali i gotovo svi umirovljeni pripadnici hrvatske vojske i policije. Partizanskih mirovina je oko 30.000 i to 69 godina nakon završetka II. svjetskog rata, oko 10.000 umirovljenika su pripadnici bivše JNA, koji nisu sudionici Domovinskog rata i od koji mnogi nisu čak niti izdvajali od svojih plaća u umirovljenički fond bivše države, a oko 16.000 mirovina primaju oni koji su bili stup sistema bivše Jugoslavije, milicajci, udbaši, partijski kadrovi i slično, a koji nisu sudionici Domovinskog rata. Nitko od njih nije problem ni teret ove države, već su problem i teret umirovljenici Domovinskog rata…. Krajnje je vrijeme da se tome stane na kraj, toj komunističkoj zmiji koja sikće, ujeda i truje.

Zbog svega toga Udruga koordinacija iz Domovinskog rata grada Virovitice u potpunosti podržava prosvjed i traženje ostavki ministra Matića i njegovih suradnika. Spremni smo sudjelovati u svim legitimnim akcijama dok se to ne ostvari, stoji u priopćenju koje je pročitao Mirko Poljanac, predsjednik virovitičke Hvidre. Na kraju je naglašeno kako članovi Koordinacije u petak, 14. studenoga, ponovno odlaze dati podršku prosvjednicima, stopostotnim invalidima Domovinskog rata te pozivaju sve koji im se u prosvjedima žele pridružiti. (www.icv.hr, zc; Fotografije: Matija Rođak)

[nggallery id=6454]