Majstori bosanske kuhinje oduševili okusima

U organizaciji Udruge kuhara grada Orahovice te suorganizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednica grada Orahovice i LAG-a Papuk u Orahovici je održana ”Večer bosanske kuhinje”. Gosti Orahovice bili su dvojica vrhunskih kuhara iz Sarajeva, Zaim Merdan bosansko-hercegovački kuharski reprezentativac i šef kuhinje hotela Radon Plaza u Sarajevu te Zakir Rokša također reprezentativac BiH te šef kuhinje restorana Element također u Sarajevu. Merdan i Rokša za Orahovčane su pripremili tradicionalna jela bosanske kuhinje kao što su bosanski lonac, begova čorba, hajdučki ćevap, sogam golma (punjeni luk) te mnoštvo drugih delicija uz poneke tradicionalne bosanske slastice na čelu s tufakijama, baklavom i pitom krumpirušom. Sve je počelo u kuhinjskom praktikumu Srednje škole ”Stjepan Ivšić” gdje su gosti kuhari pripremali sva jela te paralelno održali edukativnu radionicu učenicima srednje škole koji su i sami aktivno sudjelovali u pripremi bosanskih jela. Potom je održano predavanje LAG-a Papuk na temu ”Program ruralnog razvoja 2014.-2020”. Na svečanoj večeri u prepunom hotelu Ružica grad svi su bili oduševljeni okusima, pohvale su prštale na sve strane. Nakon svega viđenog i kušanog, opći zaključak je bio da je Orahovica imala istinsku Bosnu u malom. Majstori bosanske kuhinje oduševili su okusima, a na kraju je i sevdalinka ispunila dušu kako samo ona to zna. (www.icv.hr, vg; Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=6436]