Na današnji dan: 12. studenoga

Pronađena zaleđena tijela polarnog istraživača Roberta Scotta i njegovih kolega
Robert F. Scott bio je britanski polarni istraživač. Godine 1910. krenuo je u hrabru ekspediciju na Antarktiku s ciljem prvog osvajanja Južnog pola. Dana 17. siječnja 1912. godine njegov je tim uspio doći do Južnog pola, samo da bi otkrio da je norveška ekspedicija s Roaldom Amundsenom već bila tamo. Norvežani su ih pretekli za samo 33 dana. Na povratku je Scottova ekspedicija umrla od hladnoće. On i četvorica njegovih kolega smrznuli su se, a njihova su tijela ostala na ledu. Osam mjeseci kasnije pronađeno je Scottovo tijelo i tijela dvojice njegovih kolega. Pokopani su u ledu. Grobovi su im označeni hrpama leda i križem napravljenim od skija. Tijela ostale dvojice članova ekspedicije nisu pronađena.

Prve poznate snimke čudovišta iz Loch Nessa
Na današnji je dan 1933. godine Britanac Hugh Gray snimio prve snimke čudovišta iz Loch Nessa. Tog je dana hodao kući iz crkve noseći mali fotoaparat. Ugledao je veliko stvorenje u vodi, kako se diže gotovo metar iznad površine. Imalo je glatku i blistavu kožu sive boje. Na brzinu je snimio pet fotografija, no četiri su propale prilikom razvijanja filma. Ostala je samo jedna fotografija, koja pokazuje biće neobičnog oblika na površini vode. To je prvi slikovni dokaz o postojanju čudovišta nazvanog Nessie.

Hermann Göring predložio da Madagaskar postane židovska zemlja
Još u 19. stoljeću postojala su različita razmišljanja o teritoriju na koji bi se mogli preseliti europski Židovi. Preseljenje su, s jedne strane, tražili antisemiti nastojeći se riješiti Židova. S druge stane, o takvim su rješenjima razmišljali i sami Židovi. Većina je Židova bila za povratak u Obećanu Zemlju (Palestinu), koja je tada bila pod turskom vlasti. Nacistički ministar Hermann Göring predložio je Madagaskar kao mjesto na koje bi trebalo preseliti europske Židove. Nacistički je plan predviđao da se godišnje preseli po milijun Židova, i to tijekom četiri godine. Židovi bi na Madagaskaru bili svojevrsni njemački taoci, pomoću kojih bi se ucjenjivalo američke Židove. Madagaskar je u to doba bio francuska kolonija. Kad je Hitlerova vojska pobijedila Francusku, predviđeno je da mirovnim ugovorom Francuska ustupi Njemačkoj Madagaskar za smještaj Židova. Za transport je bila predviđena britanska mornarica, jer se smatralo da će i Velika Britanija uskoro biti pobijeđena u ratu. Međutim, plan je propao kad su Britanci obranili svoju zemlju i osvojili Madagaskar uz pomoć De Gaullove Slobodne Francuske.

Rođena Grace Kelly
1929. godine rođena je Grace Patricia Kelly, američka glumica i monegaška princeza. Vozeći se prema Monte Carlu, izgubila je kontrolu nad automobilom u jednom zavoju i sletila s ceste. Osim raznih pretpostavki da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila zbog kontrole nad kockarnicama u Monte Carlu i drugih financijskih makinacija, spominje se i srčani udar koji je pogodio Grace dok je vozila, vraćajući se prema Monte Carlu. Godine 1954. dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu “Provincijalka”.

Preminuo Tin Ujević
1955. godine preminuo je Tin Ujević, hrvatski pjesnik i jedan od velikih umjetnika. Poznato je kako je u počecima svog rada bio iznimno vjeran Matoši, a javno se odrekao Rabbia s kojim je često znao imati neugodne polemike koje je Matoš htio izbjeći. Od Matoša je došao do Baudelairea kojeg je isto tako prihvatio kao osnivača modernog pjesništva. Svoje prve dvije zbirke pjesama “Lelek srebra” i “Kolajna”, poznate kao dva neopetrarkistička ljubavna brevijara, napisao je tijekom rata u Parizu kao jedinstvenu zbirku. Iako su bile napisane na hrvatskom jeziku, samovoljom nakladnika razdvojene su i tiskane u Beogradu na ćirilici i ekavici. Osim umjetničkog djelovanja, Ujević se svojim pjesmama dotakao malo i politike, a to se moglo vidjeti kad se pjesnički oglasio 1909. godine u pravaškoj “Mladoj Hrvatskoj” u društvu onih koji su tvorili Matošev krug. Ujević je u svojim pjesmama ostvario snažne akcente osobne tragike, izrazio je duboke tajne spiritualne, netjelesne ljubavi, ispjevao himničke psalmodije radu i ljudskom bratstvu. Ujević je kao nedostižni čarobnjak riječi ostao dosljedno izvan svih književnih škola i struja, blizak svima, a opet istodobno različit od drugih. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikimedia)