Na današnji dan: 18. studenoga

Pad Vukovara
Na današnji je dan 1991. godine JNA uz pomoć srpskih dobrovoljačkih jedinica ušla u Vukovar, nakon višemjesečne opsade. Branitelji Mitnice predali su se oko 15 sati i 30 minuta. Neke grupe branitelja nastavile su se boriti u pojedinim dijelovima grada. Svaki organizirani otpor prestao je tek 2 dana nakon ulaska JNA, 20. studenog. Tijekom Bitke za Vukovar više od 90% zgrada je uništeno. Neprijatelj je angažirao desetke tisuća vojnika, neke procjene govore čak o 80,000 neprijateljskih vojnika pri završnim operacijama. U takvim uvjetima vukovarski su branitelji uspijevali braniti grad tijekom gotovo 3 mjeseca. U tom je razdoblju poginulo 86-oro djece i više tisuća branitelja i civila. Zadržavanje neprijatelja na 3 mjeseca za vrijeme bitke dalo je ostatku Hrvatske vremena za organizaciju i bilo je među odlučujućim čimbenicima za krajnju obranu zemlje.

George Bernard Shaw odbio novac od Nobelove nagrade
Na današnji je dan 1926. godine irski pisac i dramaturg George Bernard Shaw odbio primiti novac od Nobelove nagrade. Nagrada je iznosila 116,960 švedskih kruna (što bi danas vrijedilo otprilike pola milijuna američkih dolara). Shaw je isprva želio odbiti Nobelovu nagradu općenito, u skladu sa svojim načelom da ne prima javna priznanja, no supruga ga je nagovorila da priznanje ipak primi. Uvjerio ga je njen argument da će to biti priznanje njegovoj domovini Irskoj. Novac je, međutim, ipak odbio. Tražio je da se on upotrijebi za prijevod švedskih knjiga na engleski jezik. Inače, zanimljivo je da je George Bernard Shaw jedina osoba koja je dobila i Nobelovu nagradu i Oskara (za suradnju na filmu Pygmalion, koji je snimljen prema njegovoj drami).

Masovno samoubojstvo 909 ljudi
Na današnji dan 1978. godine dogodio se najveći gubitak ljudskih života u američkoj povijesti, izuzevši prirodne katastrofe i napad od 11. rujna. Naime, na današnji dan 1978. godine dogodilo se masovno samoubojstvo 909 pripadnika sekte Peoples Temple. Na samoubojstvo je pozvao vođa sekte Jim Jones, a izvršeno je pomoću pića Flavor Aid zatrovanog cijanidom. Tragično je i to što su 303 umrla bila djeca. Jim Jones je sektu Peoples Temple osnovao još 1955. u Indiani. On je bio bivši komunist i vjerojatno ateist. Sjedište sekte je preselio u južnoameričku državu Gvajanu, osnovavši gradić nazvan po njemu Jonestown. U studenom 1978. tamo je doletio američki kongresmen Leo Ryan, da bi istražio dojave o kršenju ljudskih prava u sekti. Jonesovi ljudi su ubili kongresmena i četvoricu ostalih članova delegacije. To je bilo prvo i jedino ubojstvo američkog kongresmena za vrijeme dužnosti u čitavoj povijesti SAD-a. Jones se bojao američke odmazde pa je vjerojatno zato pozvao na masovno samoubojstvo. On je također pronađen među mrtvima, s ranom od metka koja odgovara rani kakvu bi načinilo pucanje u samog sebe.

Rođen Antun Branko Šimić
1898. godine rođen je Antun Branko Šimić, hrvatski pjesnik i esejist. Šimić bijaše pjesnikom izrazite težnje da zgusnutim, škrtim stihom intenzivira doživljaj svijeta. Takav je bio i kao esejist i kritik: volio je strogi red, čuvao se razlivenosti i praznine.
Napisao je brojne eseje, književne i likovne kritike, polemike o novom pjesništvu, nekoliko kraćih proza, dnevnik, autobiografiju, nekoliko dramskih fragmenata, te započeo roman Dvostruko lice. Posthumno su mu objavljena izabrana djela, sabrana djela, proza i poezija. Pučku školu pohađa u rodnim Drinovcima. Tri razreda franjevačke klasične gimnazije završava u Širokom Brijegu. Nakon Širokoga Brijega, upisao je četvrti razred gimnazije u Vinkovcima. Školovanje je nastavio u zagrebačkoj donjogradskoj gimnaziji. Prvu pjesmu Zimska pjesma objavio je 1913. godine u časopisu Luč kao petnaestogodišnjak, a u Vinkovcima je napisao zbirku pjesama Cibaliana. U osmom razredu napušta školovanje zbog izdavanja književnog časopisa Vijavica godine 1917. godine u Zagrebu, a književni časopis Juriš pokreće 1919. godine pod utjecajem ekspresionističkog lista Der Sturm. Godine 1923. pokreće i treći časopis, Književnik. Teško obolivši od tuberkuloze umire, u dvadeset i sedmoj godini, u Zagrebu, 2. svibnja 1925. godine.

Preminuo Marcel Proust
1922. godine preminuo je Marcel Proust, francuski književnik. Kao izobražen i profinjen mladić kretao se u mondenim građanskim, umjetničkih i aristokratskim krugovima, pisao i prevodio, posebno djela engleskoga estetičara Johna Ruskina, koji je presudno utjecao na njegovo kasnije stvaralaštvo. Iz toga razdoblja potječu članci iz mladosti skupljeni pod naslovom Užitci i dani, i autobiografski roman “Jean Santeuil”, posthumno. Svoje glavno životno djelo pisao je desetak godina, u utrci s bolešću i smrću. U gotovo potpunoj osami i odustajanju od svih drugih djelatnosti nastalo je jedno od najosebujnijih i najvrjednijih djela svjetske književnosti, golemi ciklus romana pod zajedničkim naslovom “U traganju za izgubljenim vremenom”, a njegovi su dijelovi: Put k Swannu, U sjeni procvalih djevojaka, Vojvotkinja de Guermantes, Sodoma i Gomora, Zatočenica, Bjegunica, i Pronađeno vrijeme. Ciklus od oko 3.200 stranica (ovisno o izdanju) obuhvaća razdoblje druge polovice XIX. st., početka XX. st. i 1. svjetski rat, kao i teme koje su potresale francusko društvo toga doba (npr., Dreyfusova afera). Radnja se zbiva u ladanjskoj obiteljskoj kući u gradiću Combrayu (u zbilji Illiers), u Parizu, u pokrajini, na normandijskoj obali, u Veneciji. Roman ima oblik esejiziranih memoara: to je zapravo fikcionalizirana i minucioznim raščlanama povezana kvaziautobiografija u kojoj su svi elementi uzeti iz zbilje, no stilizirani u smislu Proustove filozofije i estetike, u simbolističnom i impresionističkom duhu vremena. To veliko sintetsko djelo moguće je čitati na više načina: npr. kao balzacovsku studiju društvenih odnosa u doba propadanja aristokracije i uspona bogate građanske klase, smještenu većim dijelom u doba Dreyfusove afere. Poput Honore de Balzaca, Proust teži sveobuhvatnosti i sintezi, predočava cijeli niz likova iz najrazličitijih društvenih sredina i njihove sudbine. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Arhiva)