Na današnji dan: 2. studenoga

Diljem zemlje obilježava se Dušni dan ili Dan mrtvih
Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998. godine, sv. Odilo službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311. godine. Španjolska je 1748. godine dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetog Oca, a treću za sve vjerne mrtve.Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. godine proširio na cijelu Crkvu. Uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

Haile Selasije okrunjen za cara Etiopije
Na današnji je dan 1930. godine Haile Selasije okrunjen za cara Etiopije, u katedrali sv. Jurja u Addis Abebi. Ime Haile Selasije znači “Snaga Trojstva”, a riječ je o carevom vladarskom imenu. Ime od rođenja bilo mu je Tafari Makonnen, odnosno, zajedno s vojvodskom titulom, Ras Tafari Makonnen. Rastafarijanci, koji su po njemu dobili ime, smatrali su Haile Selasija Mesijom i utjelovljenim bogom. Selasije međutim nije bio rastafarijanac, nego etiopski pravoslavac, što je tradicionalna religija njegove dinastije. Službena titula cara bila je Neguse Negest (“kralj kraljeva”). Krunidba je bila iznimno raskošna, a uzvanici su dobili i bogate darove. Čak je i jedan američki biskup dobio zlatom optočenu Bibliju, premda nije prisustvovao krunidbi, nego je izrekao molitvu za cara na dan krunidbe. Rastafarijanci današnji dan slave kao blagdan.

Norman Morrison samozapalio se pred zgradom Pentagona
Na današnji se dan 1965. godine 31-godišnji Norman Morrison, kveker iz Baltimora, spalio pred zgradom američkog Ministarstva obrane. Učinio je to iz protesta zbog korištenja napalma u Vijetnamskom ratu. Tog je dana došao pred Pentagon sa svojom jednogodišnjom kćeri Emily. Predao ju je nekome, polio se kerozinom i zapalio ispod ureda američkog ministra obrane Roberta McNamare. U Sjevernom Vijetnamu postao je junak. Po njemu je imenovana ulica i izdana je poštanska marka njemu u čast.

Rođen Burt Lancaster
1913. godine rođen je Burton Stephen “Burt” Lancaster, američki glumac. Za vrijeme drugog svjetskog rata pridružuje se američkoj vojsci gdje sudjeluje u programima zabave za vojnike.
Iako isprva nezainteresiran za glumu, nakon povratka iz rata sudjeluje u broadwayskoj predstavi “A Sound of Hunting”, gdje ga primjećuju hollywoodski agenti. 1946. godine glumi u svom prvom filmu “Ubojice”. Visoki i markantni Lancaster postiže uspjeh, te idućih godina glumi u nizu filmova raznih žanrova, posebno u dramama, trilerima, ratnim i avanturističkim filmovima. Između ostalih ističu se naslovi “Odavde do vječnosti” i “Obračun kod O.K. Korala”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedia)