Na današnji dan: 22. studenoga

Dogodio se atentat na predsjednika Johna F. Kennedyja
Na današnji dan 1963. godine u 12 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu upucan je američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy u gradu Dallasu u Texasu. Prvi metak ga je pogodio odostraga u vrat, lagano mu oštetio vratnu kralježnicu i izašao van na sredini grla, ispod grkljana, oštetivši lijevu stranu čvora od kravate. Sljedeći je metak pogodio Kennedyja u stražnju stranu glave i izbio van na desnoj strani lubanje, raznijevši po automobilu komade mozga, kosti i krvi. Poprskan je stražnji poklopac auta, prednje staklo, sjenila, susjedno vozilo Tajne službe pa čak i policajci motociklisti koji su se vozili sa strane. Jacqueline Kennedy je povikala ‘Ubili su mi supruga!’ i ‘Imam njegovog mozga u rukama’. U istom otvorenom automobilu s Kennedyjevima su se vozili teksaški guverner John Connally i njegova supruga. Guvernera je također ranio jedan metak i teško je ozlijeđen, no preživio je. Službena istraga je smatrala da je počinitelj ubojstva bio Lee Harvey Oswald i da je on djelovao sam, no prema anketama više od 80% Amerikanaca vjeruje da je u pozadini postojala neka urota i zataškivanje. Oswalda je svega dva dana nakon atentata na Kennedyja ubio Jack Ruby.

Održana premijera Ravelovog Bolera
Zanimljivo je da je kompozicija Mauricea Ravela zvana Bolero izvorno napisana za balet. Djelo je od Ravela naručila slavna ruska balerina Ida Rubinstein. Ravel je u to vrijeme bio poznati francuski kompozitor glazbe za balete i plesove. Ideja za glavnu temu Bolera došla mu je u francuskom ljetovalištu St Jean-de-Luz, u blizini španjolske granice. Temu je odsvirao pijatelju na klaviru jednom rukom i rekao da će napraviti djelo ponavljanjem te teme bez ikakvog razvoja, samo pojačavajući orkestar, i to slično formi španjolskog plesa nazvanog bolero. Premijera baleta održana je u pariškoj Operi na današnji dan prije 83 godine i imala je senzacionalan uspjeh. Sam je Ravel bio iznenađen uspješnošću. Mislio je da nitko ne će htjeti svirati takvo djelo, a na kraju mu je to postala najuspješnija kompozicija u karijeri.

Mike Tyson postao prvak svijeta u teškoj kategoriji
Mike Tyson je odrastao u četvrtima New Yorka s visokom stopom kriminala. Kao dječak je upadao u nevolje, tako da je do 13 godine bio uhićen već 38 puta. Nikada nije završio srednju školu. Majka mu je umrla kad je imao 16 godina, nakon čega je o njemu skrbio boksački trener Cus D’Amato. Profesionalnu karijeru u boksu započeo je s 18 godina i prvih 19 mečeva je dobio nokautom, od toga 12 već u prvoj rundi. Na današnji dan prije 25 godina postao je prvak svijeta u teškoj kategoriji, najmlađi u povijesti. Imao je, naime, samo 20 godina, 4 mjeseca i 22 dana. Uskoro je osvojio sva tri glavna svjetska naslova prvaka (WBA, WBC i IBF). Godine 1992. osuđen je na 6 godina zatvora zbog silovanja. Pušten je nakon 3 godine. Uspio je povratiti naslove prvaka, no 2003. proglasio je bankrot, premda se procjenjuje da je do tada zaradio ukupno oko 300 milijuna dolara. Iz boksa se povukao 2006. godine. Ima veliki broj tetovaža, uključujući one Che Guevare, Mao Zedonga i Arthura Ashea.

Preminuo John Griffith London
1916. godine preminuo je John Griffith London, omiljeni američki književnik, tvorac popularnih romana “Bijeli očnjak”, “Zov divljine” i drugih djela. U mladosti je bio raznosač leda, prodavač novina, mornar, tvornički radnik. Godine 1893. ukrcao se na jedan brod kao slijepi putnik i došao sve do Japana. Pjesnik je prirode, bunta, slavi snažne i poduzetne ličnosti.Tražio je junake koji se ne mire s okolnostima u kojima žive, već svladavaju prepreke borbom i snagom volje. Pisao je romane, pripovijetke i novele. Za 40 godina života objavio je gotovo 50 knjiga: 20 zbirki pripovjedaka, 20 romana, zbirke eseja i drame. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)