Na današnji dan: 29. studenog

Demonstriran prvi ručno pokretani fonograf
Na današnji dan davne 1877. godine Thomas Edison demonstrirao je prvi ručno pokretani fonograf – uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon.

Ubijena 133 afrička roba na britanskom brodu
Na današnji su dan 1781. godine vlasnici britanskog broda Zong bacili u more robove koje su prevozili iz Afrike na Jamajku. Učinili su to da bi dobili novac od osiguranja. Naime, brod je pri isplovljavanju iz Afrike bio prekrcan robovima. Uskoro su mnogi od njih počeli umirati od pothranjenosti i bolesti. Vlasnici broda znali su da ako dovezu mrtve robove, za njih ne će dobiti nikakvu naknadu, pa su odlučili baciti mrtve, bolesne i nemoćne u more kako bi mogli zatražiti odštetu od osiguranja. Uvjeti osiguranja predviđali su 30 funti po glavi roba u slučaju da je izgubljen za vrijeme putovanja, baš kao da se radi o robi. Bacili su ukupno 133 roba u more. Kad su se vratili u Britaniju podigli su zahtjev za odštetom. Osiguravatelji su odbili platiti i doveli su slučaj pred sud. Oko toga se podigla znatna buka u javnosti, u koju su se uključili britanski protivnici ropstva (abolicionisti). Čitav je slučaj dao veliki podstrek kampanji za ukidanje ropstva u Velikoj Britaniji. I doista, 1807. godine trgovina robljem je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjena. Podsjetimo, u SAD-u se ropstvo održalo još sljedećih 58 godina, sve do 1865. godine.

Održano drugo zasjedanje AVNOJ-a
Na današnji dan 1943. godine održano je drugo zasjedanje AVNOJ-a, na kojem je AVNOJ (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) proglašen vrhovnim zakonodavnim i izvršnim tijelom naroda Jugoslavije. Zasjedanje je održano u Jajcu, u nazočnosti 142 delegata. Odlučeno je da Jugoslavija postane federativna republika sa šest federativnih jedinica. Kralju Petru II. zabranjen je povratak u zemlju, a izbjegličkoj kraljevskoj vladi u Londonu oduzeto je pravo zastupanja zemlje u inozemstvu.

Preminula Marija Jurić Zagorka
1957. godine preminula je Marija Jurić Zagorka, hrvatska književnica i novinarka. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Djelovala i jedno vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana. Pisala je komedije, romane, jednočinke i satire, tim daje značaj razvoju hrvatske dramske književnosti. Njezino scensko djelo je komedija Jalnuševčani koja svoje tematsko izvorište crpi jednako iz hrvatske književne tradicije, kao i iz hrvatske zbilje ondašnjeg vremena. Nije lako odgovoriti na pitanje koliko je Zagorka napisala romana. Međutim, smatra se da je napisala oko trideset i pet, od kojih neki nisu dovršeni, a neki možda nisu ni napisani. Kod čitateljstva, pak, Zagorka je bila veoma popularna. Možda baš zbog toga nisu joj bile sklone neke tadašnje književne veličine, primjerice Đalski, koji je njezina književna ostvarenja nazivao šundliteraturom za kravarice. A zamjerke je nalazio i njezinu novinarskom radu. Kritika je nije cijenila, a čak ni sama Zagorka nije baš pohvalno mislila o svojoj literaturi. Tek u novije vrijeme može se govoriti o primjerenijoj pozornosti koja se daje njezinu djelu.

Preminuo Cary Grant
1986. godine preminuo je Cary Grant, američki filmski glumac. U Engleskoj je bio član putujuće glumačke trupe, plesač i glumac u glazbenim komedijama. U Hollywoodu se javio početkom 30-ih godina 20.-og stoljeća tumačeći uloge različitog žanra. Godine 1970. nagrađen je specijalnim Oscarom za doprinos filmskoj umjetnosti. Nastupio je u oko 70 filmova. Najpoznatiji su:
“Priča iz Philadelphije”, “Sjever-sjeverozapad”, “Drž’te lopova”, “Majmunska posla”, “Šarada”, “Sumnja”, “Ozloglašena”, “Samo anđeli imaju krila”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: citajknjigu.com)