Na današnji dan: 30. studenog

Egipatska kraljica Kleopatra počinila samoubojstvo
Na današnji dan 30. godina prije Krista samoubojstvo je počinila egipatska kraljica Kleopatra. Bila je grčkog podrijetla i dolazila iz dinastije Ptolomejevića, a poznata je po svojim zavodničkim sposobnostima kojima je uspjela pridobiti naklonost i potporu Gaja Julija Cezara. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera. Sigurno je tek da je njenim samoubojstvom na nekoliko stoljeća nestala samostalna egipatske država.

Odigrana prva međunarodna nogometna utakmica
Prva službena međunarodna utakmica u nogometu odigrana je na današnji dan 1872. godine, između reprezentacija Škotske i Engleske. Dogodilo se to u gradiću Particku pokraj Glasgowa u Škotskoj, pred gledateljstvom od oko 4000 ljudi. Rezultat je bio 0-0. Datum je bio znakovit, jer na današnji dan pada dan sv. Andrije, sveca zaštitnika Škotske. Na taj je dan u Škotskoj nacionalni praznik. Englezi su nosili bijele dresove, a Škoti plave, slično kao i danas. Razlika u odnosu na današnji nogomet bilo je to što golovi nisu imali prečku (gredu), nego samo traku koja je označivala gornji dio gola. Škoti su igrali u formaciji 2-2-6, a Englezi 1-1-8.

Meteorit pogodio ženu
Na današnji se dan 1954. godine dogodio prvi zabilježeni slučaj u povijesti da je meteorit iz svemira pogodio ljudsko biće. To se dogodilo u gradiću Sylacauga u Alabami, u 14 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu. Meteorit veličine grapefruita probio je krov drvene kuće, odbio se od drvenog radio uređaja i pogodio u bok ženu koja se odmarala na kauču. Ona se zvala Ann Elizabeth Hodges i imala je 31 godinu. Nije teško ozlijeđena udarom, jer je prolaz kroz krov dovoljno usporio meteorit. Riječ je bila o kamenom meteoritu hondritskog tipa. Američko zrakoplovstvo poslalo je helikopter po meteorit i uzelo ga, no suprug ozlijeđene žene unajmio je odvjetnika da vrati kamen. Vlasnik kuće također je smatrao da meteorit pripada njemu i mislio je njegovom prodajom pokriti troškove popravka kuće. Nakon više od godinu dana meteorit je vraćen Hodgesovima, no interes za njega je već opao, pa ga nisu mogli prodati. Ann Elizabeth ga je stoga darovala muzeju.

Rođen Theodor Fontane
1819. godine rođen je Theodor Fontane, njemački književnik. Podrijetlom je iz obitelji francuskih emigranata hugenota. Isprva je djelovao kao ljekarnik, a zatim novinar, ratni dopisnik i kazališni kritičar. Bio je tajnik Akademije umjetnosti u Berlinu. Po uzoru na engleske i škotske balade piše sjetne lirske sastavke s motivima iz zavičaja i pruske povijesti. Tek kao 60-godišnjak počinje pisati romane i pokazuje se kao klasičan slikar berlinskog građanstva. Jedan je od najznačajnih njemačkih romantičara realizma. Njegovim remek-djelom smatra se “Effi Briest” (1894.), jedan od najslavnijih njemačkih romana svih vremena, koji je između ostaloga utjecao na “Obitelj Buddenbrook” Thomasa Manna.

Rođen Sir Winston Churchill
Na današnji dan 1874. godine rođen je Winston Churchill u jednoj od najuglednijih britanskih aristokratskih obitelji. Otac mu je bio Lord Randolph Churchill, mlađi sin sedmog vojvode od Marlborougha i ugledni političar (jedno vrijeme i britanski ministar financija). Majka mu je bila Jennie Jerome, poznata ljepotica, kći američkog milijunera Leonarda Jeromea, kojeg su nazivali “kralj Wall Streeta”. Winston je rođen u palači Blenheim, slavnom sjedištu vojvoda od Marlborougha u Oxfordshireu. Zanimljivo je da je mladi Winston najranije godine proveo u Irskoj, gdje mu je djed bio potkralj. S 26 godina već je napisao 3 knjige i bio izabran za zaqstupnika u britanskom parlamentu. Budući da mu je otac umro mlad, on se trudio brzo postići što više u životu, u strahu da će i sam rano umrijeti. No, doživio je 90 godina života. Za svoje literarne radove dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Manje je poznato da je Churchill bio i strastveni slikar. Naslikao je preko 570 slika, a jedna mu je prodana za čak milijun funti. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedia)