Na današnji dan: 5. studenoga

Započelo formiranje 1. gardijske brigade “Tigrovi”
Na današnji je dan 1990. godine započeo proces formiranja 1. gardijske brigade “Tigrovi”. Dogodilo se to u bazi Rakitje pokraj Zagreba, gdje je tog dana formirana Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Sljedeće godine, 12. travnja 1991., donijeta je Odluka o osnivanju Zbora narodne garde. Postrojba “Tigrova ” iz Rakitja tako je prerasla u 1. brigadu Zbora narodne garde. Bojne “Tigrova” nazivale su se prema bazama ili kodnim nazivima: 1. bojna – Vrapče (ćuk), 2. bojna – Rakitje (kos), 3. bojna- pionirac, po Pionirskom gradu (žuna), 4. bojna – Kumrovec pa Petruševac (gavran), 5. bojna – Vinica kod Varaždina (oblak), 6. bojna – Tomislavac, po planinarskom domu na Sljemenu (orao).

Zagreb dobio električnu javnu rasvjetu
1907. godine Zagreb je dobio električnu javnu rasvjetu. Prva električna svjetiljka u Zagrebu javno je predstavljena još 1877. godine, a postavio ju je profesor Ivo Stožir. No, trebalo je još dugo da električne svjetiljke zamijene plinske. Smatra se da je Zagreb relativno kasno prešao na električnu rasvjetu, a razlog je što je Gradska plinara imala koncesiju na javnu plinsku rasvjetu. Kad je potpisan ugovor plinare i grada, Zagreb je osvanuo s novim “lampama”. U rad je 1907. godine tako puštena prva elektrana čiji su kupci najprije bili Gradski vodovod i kućanstva, a od 1910. i tramvaj.

Serijski ubojica Gary Ridgway priznao ubojstva 48 žrtava
Na današnji je dan 2003. godine serijski ubojica Gary Ridgway postigao dogovor s tužilaštvom: u zamjenu za poštedu od smrtne kazne priznao je 48 ubojstava i obećao pomoći policiji u pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava koje do tada nisu pronađene. Danas se smatra da je ubio čak 71 žrtvu. Ubijao je žene, najčešće prostitutke i to davljenjem odostraga. Tijela je bacao u nenastanjene dijelove države Washington na sjeverozapadu SAD-a. Ubijao je tijekom 1980-tih i 1990-tih, a uhićen je 2001., na izlasku iz tvornice kamiona u kojoj je radio. Otkrili su ga pomoću DNA dokaza. Osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Rođen Mirko Daniel Bogdanić
1760. godine rođen je Mirko Daniel Bogdanić, hrvatski astronom. Virovitičko astronomsko društvo, prilikom svojega utemeljenja, ponijelo je u nazivu ime zanimljive ličnosti iz XVIII. stoljeća, Mirka Danijela Bogdanića, rođenoga u Virovitici u kojoj je proveo samo najranije djetinjstvo, a osamdesetih godina XVIII. stoljeća nalazio se u Pešti, i pretpostavlja se da je od 1782. do 1785. godine polazio studij na peštanskom sveučilištu. Studij je završio disertacijom iz matematike i astronomije. Od godine 1785. njegov trag vodi na kraljevsku akademiju u Velikom Varadinu, u kojoj je predavao grčki jezik i matematiku. Veliki Varadin ga nije mogao zadovoljiti jer se osjećao suviše udaljenim od središta znanstvenih zbivanja pa se sa sigurnošću može reći da se 1791. godine nalazio u Beču, gdje je tražio dozvolu za izdavanje novina na hrvatskom jeziku, koju je dobio početkom 1792. godine. Želio je uz pomoć takvih novina poraditi na poboljšanju poljodjelstva i seoskoga gospodarstva u Hrvatskoj te također poboljšati znanje hrvatskoga jezika i poznavanja hrvatske povijesti. Međutim, čini se da je zbog nekog razloga ipak odustao od izdavanja novina. Jedino je te godine u Beču tiskao prvi svezak svjetske povijesti pod naslovom “Dogođaji svieta”. To je djelo zanimljivo i za astronomiju jer obrađuje astronomska znanja starih Babilonaca i Feničana, a tumači i što astronomski znači zemljopisna širina nekoga mjesta. Za ovaj astronomski i zemljopisni pojam bit će vezano i njegovo najvažnije djelovanje u daljnjem životu. U razdoblju od 1793. do 1795. godine u Beču je Bogdanić slušao predavanja iz astronomije kod profesora bečkog sveučilišta, F. G. Triesneckera, kod kojeg je kasnije objavljivao svoja astronomska mjerenja u astronomskom almanahu “Ephemerides astronomicae”. Iz toga vremena je i njegova izgubljena rasprava De orbis cometarum.

Rođena Vivien Leigh
1913. godine rođena je Vivian Mary Hartley, poznatija pod imenom Vivien Leigh, engleska filmska glumica i dobitnica Oscara. Vivien Liegh prvi se puta pojavila u kazalištu s tri godine, recitirajući dječju pjesmicu u majčinoj glumačkoj amaterskoj grupi. Gertrude Hartley pokušavala je svojoj kćeri usaditi sklonost literaturi pa ju je upoznala s djelima Hansa Christiana Andersena, Lewisa Carrolla i Rudyarda Kiplinga, kao i s pričama iz grčke mitologije. Kao jedino dijete, Vivian Hartley poslana je 1920. godine u samostan u Roehamptonu u Engleskoj. Njezina najbolja prijateljica u samostanu bila je buduća glumica Marueen O’Sullivan, kojoj se povjerila da želi postati “velika glumica”.
Obrazovanje je završila u Europi, vrativši se roditeljima 1931. godine. Otkrila je da jedan film Maureen O’Sullivan igra u londonskom West Endu pa je rekla roditeljima da želi postati glumica. Oboje su je podržali u toj namjeri, a otac joj je pomogao da se upiše na Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti u Londonu. Krajem 1931. godine, upoznala je Herberta Leigha Holmana, poznatog kao Leigh, trinaest godina starijeg odvjetnika. Iako on nije podnosio “kazalištarce”, vjenčali su se 20. prosinca 1932. godine, a ona je napustila studij. 12. listopada 1933. godine rodila je kćer, Suzanne, ali se osjećala zatvoreno u kućanskom životu. Prijatelji su je predložili za manju ulogu u filmu “Things Are Looking Up”, što je bio njezin filmski debi. Angažirala je agenta, Johna Gliddona, koji je mislio da ime “Vivian Holmes” nije prikladno za glumicu, a nakon što je odbio njezin prijedlog, “April Morn”, kao svoje profesionalno ime uzela je “Vivien Leigh”. Gliddon ju je preporučio Alexanderu Kordi kao potencijalnu filmsku glumicu, ali Korda je odbio smatrajući kako nema glumačkog potencijala. Nakon uloge u predstavi “The Mask of Virtue” 1935. godine, Leigh je zaradila sjajne kritike nakon čega su slijedili intervjui i novinski članci. Ulogom u filmu “Zameo ih vjetar” dobila je je trenutnu pozornost i slavu,a između deset Oscara koje je osvojio, bila je i nagrada za najbolju glumicu za Vivien Leigh. (www.icv.hr, mh; Fotografija: www.radioslavonija.hr)