Na današnji dan: 6. studenoga

Abraham Lincoln izabran za američkog predsjednika
Na današnji je dan 1860. godine Abraham Lincoln izabran za 16. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Pobijedio je kandidate Stephena A. Douglasa, Johna C. Breckinridga i Johna Bella. Dobio je većinu glasova u sjevernim državama, dok je na jugu većinu imao Breckinridge. Južne države su najavile kako će napustiti SAD prije nego Lincoln bude ustoličen za predsjednika. To se doista i dogodilo, prva se odvojila Južna Karolina, a za njom su slijedile Florida, Mississippi, Alabama, Georgia, Louisiana i Texas. Svih tih sedam država napustilo je SAD prije nego je Lincoln preuzeo predsjedničku funkciju. Kasnije su se Konfederaciji pridružile još i Virginija, Arkansas, Tennessee i Sjeverna Karolina. Zanimljivo je da je Lincoln navodno izgubio 8 puta na izborima prije nego je pobijedio na predsjedničkima. Osim toga, navodno je u životu dva puta propao u poslu i doživio psihički slom, sve znatno prije predsjedničkog mandata.

Jefferson Davis izabran za predsjednika Konfederacije
Na današnji je dan, točno godinu dana nakon izbora Abrahama Lincolna za predsjednika SAD, Jefferson Davis izabran za Predjednika Konfederacije. Zanimljivo je da je on bio protiv otcjepljenja južnih država, no nagovorili su ga da pristane na to. Isto tako, želio je služiti kao general u južnjačkoj vojsci, umjesto da postane predsjednik, no nagovorili su ga ipak da preuzme predsjedničku dužnost. Nakon predaje Konfederacije Davis je uhićen i stavljen u zatvor. Pušten je nakon dvije godine, uz jamčevinu od 100,000 dolara. Umro je 22 godine kasnije u New Orleansu.

Smaknut Sidney Reilly (uzor za Jamesa Bonda)
Na današnji je dan 1925. godine sovjetska tajna služba ubila britanskog špijuna Sidneya Reillyja. Njegov zanimljiv život bio je uzor piscu Ianu Flemingu za lik Jamesa Bonda. Rođen je vjerojatno u Odessi u Ukrajini kao Georgi Rosenblum, židovskog porijekla. Koristio je više psedudonima za vrijeme života. Bio je u službi Scotland Yarda, zatim Britanske tajne službe i na kraju Tajne obavještajne službe (SIS). Smatra se da je špijunirao za barem četiri države. Jedna od najpoznatijih operacija bio mu je pokušaj svrgavanja boljševičke vlade u Rusiji 1918. godine. Taj je plan uključivao i ubojstvo Lenjina, no nije uspio. Reillyjevo ubojstvo proveli su sovjeti namamivši ga u SSSR pričom o postojanju podzemne antikomunističke organizacije. Kad je prešao finsku granicu uhitili su ga i odveli u zloglasni zatvor Lubjanka u Moskvi. Nakon ispitivanja i mogućeg mučenja, ubijen je u jednoj šumi pokraj Moskve.

Preminuo Pjotr Iljič Čajkovski
1893. godine preminuo je Pjotr Iljič Čajkovski, ruski skladatelj. Čajkovski je porijeklom iz ugledne ukrajinske kozačke obitelji Čajka. Pojavio se u ruskoj carskoj glazbi istodobno sa skladateljima Novoruske škole, tzv. grupom Petorice, a njihovo se stvaralaštvo međusobno dopunjuje. Po svom glazbenom izrazu je kasni romantičar, a prožima svoja djela ruskim duhom u melodiji i sadržaju svojih opera. Studirao je na petrogradskom Konzervatoriju, a predavao je harmoniju na Konzervatoriju u Moskvi i pisao glazbene kritike. Materijalnu neovisnost i boravak u inozemstvu omogućila mu je Nadežda von Meck, koja ga je uzdržavala, a njihovo dopisivanje važan je izvor podataka o stvaralačkom radu i estetskim pogledima Čajkovskoga. Nastupao je kao dirigent vlastitih djela po cijelom Ruskom Carstvu, Europi i SAD-u. (www.icv.hr, mh; Fotografija: www.sutra.ba)