Na današnji dan: 7. studenoga

Jesús García Corona spasio čitav grad od eksplozije dinamita
Na današnji je dan 1907. godine Jesús García Corona dao svoj život da spasi meksički grad Nacozari od eksplozije vlaka punog dinamita. Tog je dana, naime, taj vlak stao na stanici u rudarskom gradiću Nacozari u sjevernom Meksiku. Jesús García je bio strojar na vlaku i zapazio je da je krov vagona punog dinamita zahvatila vatra, nastala iz iskara koje su se širile iz lokomotive. Pokrenuo je vlak i odvezao ga punom parom iz gradića. Kad je bio udaljen 6 kilometara od Nacozarije vlak je eksplodirao i ubio ga, a gradić je spašen. Jesúsa Garcíu slave po čitavom Meksiku kao heroja. Mnoge se škole, ulice i trgovi zovu po njemu. Gradić Nacozari preimenovan je u Nacozari de García.

Započela Oktobarska revolucija
Na današnji je dan 1917. godine započela Oktobarska revolucija u Rusiji. Zove se Oktobarska jer je po julijanskom kalendaru, koji je tada bio u upotrebi u Rusiji, današnji datum bio 25. oktobra. Ona je uslijedila nakon Februarske revolucije u veljači iste godine, koja je bila buržoaskog tipa i koja je na vlast dovela privremenu vladu na čelu s Kerenskim. Oktobarsku su revoluciju proveli boljševici, frakcija komunista, koji su na današnji dan zauzeli Zimski dvorac u Petrogradu, sjedište privremene vlade. Znak za početak revolucije bio je pucanj s krstarice Aurora, usidrene u petrogradskoj luci. Premda je sovjetska historiografija razvila dramatične priče o početku revolucije, velikih borbi zapravo nije bilo. Boljševici nisu naišli na znatan otpor.

Hillary Rodham Clinton postala američka senatorica
Supruga predsjednika Billa Clintona rođena je u Chicagu. Završila je studij prava na Yaleu i postala uspješna odvjetnica. Na Yaleu je prohodala s Billom Clintonom, koji je također tamo studirao. Dva puta je bila na listi 100 najuspješnijih odvjetnica u SAD-u. Suprug joj je postao prvo guverner Arkansasa, a zatim predsjednik SAD-a. Kad se kandidirala za senatoricu New Yorka još uvijek je bila Prva dama SAD-a. Bilo je to prvi put u povijesti da se jedna Prva dama kandidira za političku funkciju. Postala je prva ženska senatorica države New York uopće. Uoči predsjedničkih izbora 2008. izgubila je od Baracka Obame, no svejedno je od svih žena u povijesti SAD-a ona osvojila najviše stranačkih glasova. Kao državna tajnica postigla je rekord po proputovanim kilometrima po vremenu službe.

Rođena Dora Maar
1907. godine rođena je Dora Maar, francuska slikarica. Dora Maar počela je studirati slikarstvo u Parizu 1927. godine, ali se ubrzo prebacila na fotografiju na École de Photographie de la Ville de Paris. U sljedećih nekoliko godina uspjela se etablirati kao vrsni portretist kruga istaknutih nadrealista; André Breton, Man Ray, Paul Eluard…, ali i kao dobra umjetnica vještih foto montaža, portreta, aktova, pejzaža, modnih i reklamnih fotografija i uličnih scena Pariza, Londona i Barcelone. Sa Picassom se upoznala u siječnju 1936. godine (u dobi od 29 godina). Picasso je izradio brojne portrete tužne Dore i zvao je svojom privatnom muzom. Nakon njihova razlaza 1945. godine doživjela je emocionalni slom, nakon kojeg se dugo oporavljala, pišući poeziju i slikajući gotovo apstraktne krajolike južne Francuske, uz povremeni rad na fotografiji.

Rođen Albert Camus
1913. godine rođen je Albert Camus, francuski pisac i filozof. Iako je često vezan i uz egzistencijalizam, Camus je odbijao taj pridjev. No, u drugu ruku, Camus je u svom eseju “Pobunjeni čovjek” pisao da se cijeli svoj život borio protiv filozofije nihilizma.
Godine 1949. Camus je, prema knjizi Albert Camus, une vie Olivera Todda, unutar Pokreta Revolucionarne unije osnovao Skupinu za međunarodne veze koja se protivila ateističkim i komunističkim tendencijama Bretonovog nadrealizma. Kada mu je 1957. godine uručena Nobelova nagrada, Camus je bio drugi najmlađi primatelj (nakon Rudyarda Kiplinga), prvi primatelj rođen u Africi, a nakon njegove smrti postao je Nobelovac koji je nakon dobivanja nagrade najkraće živio (samo 3 godine). (www.icv.hr, mh; Fotografija: cookjmex.blogspot.com)