Narodnjaci u životu mladih ”eugenijalaca”

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u OŠ Eugena Kumičića u Slatini u školskoj knjižnici nastavnica hrvatskoga jezika Elvira Vujčić i knjižničarka Melita Schmitz održale su s učenicima 7. c razreda korelacijsko-integracijsku nastavu s temom Narodnjačka poetika u životu mladih.

Sve veći zamah slušanja narodnjačkih pjesama, takozvanih cajki, u svim slojevima društva zabrinjavajuća je pojava kako za usvajanje glazbenoga ukusa tako i za razvijanje literarnoga i poetskoga smisla i osjećaja za lijepu i vrijednu književnost pa su tako nastavnice osmislile nastavni sat koji će ujedno prikazati trivijalnost i besmislenost narodnjačkih stihova te slabu glazbenu vrijednost njihovih glazbenih kompozicija.

Učenicima su bili predstavljeni stihovi pjesama srpskoga pjevača Mile Kitića: Milioni, kamioni koji su se uspoređivali sa stihovima pjesme Odlazak Tina Ujevića nakon čega su učenici poslušali uglazbljenu verziju pjesme Odlazak našega poznatoga glazbenika Arsena Dedića.

Učenici su kroz analizu stihova narodnjačke pjesme spoznali i uvidjeli da su u pitanju lake note kratkoga trajanja i besmislenih stihova koje će vjerojatno, kako su sami rekli, već sutra zaboraviti. (ev, ms)