Održana radionica o proizvodnji sira

Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marija i Valerije Rengel u Velikoj Črešnjevici viša stručna savjetnica Savjetodavne službe Osječko-baranjske županije Emilija Cimerman demonstrirala je izradu domaćeg kuhanog sira i ličkog škripavca. Predavanje je organizirala Savjetodavna služba Virovitičko-podravske županije, a na radionici čiji je cilj educirati proizvođače i potaknuti sirarstvo na OPG-ima, Emilija Cimerman je istaknula važnost suradnje između poljoprivrednika i službe.
– Savjetodavna služba ima odjel za sirarstvo, a u njemu rade savjetnici koji su specijalizirali proizvodnju sira na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i gdje proizvođači mogu dobiti svu našu stručnu pomoć, od postupka registracije objekta, odnosno mini sirane i ostalih odobrenih objekata – kazala je E. Cimerman prezentiravši tom prigodom i izradu tzv. ličkog sira škripavca koji se, kako je napomenula, osim u Lici može raditi i u ostalim dijelovima Lijepe Naše.
– Za proizvodnju kilogram i pol ove autohtone vrste sira potrebno je oko 10 litara kvalitetnog mlijeka kakvog i ima na području Virovitičko-podravske županije. Škripavac je vrlo popularna vrsta sira, a svoj naziv dobio je po svojevrsnom “škripanju” dok ga jedemo prvih tjedan dana nakon izrade. Nakon tih sedam dana, sir više ne “škripi”, ali i dalje je vrlo ukusan. Na radionici smo također izrađivali i autohtoni kuhani sir, a u njega smo dodali i mljevenu tucanu papriku, što je u konačnici čini vrlo cijenjeni specijalitet – kazala nam je Emilija Cimerman… (www.icv.hr, bs)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu

[nggallery id=6502]