OŠ V. Nazora N. Bukovica posjetila Ivana Kranželić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenike nižih razreda OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica posjetila je književnica Ivana Kranželić. Ona ih je u petak, 14. studenoga 2014. istinski obradovala svojim dolaskom te im predstavila svoju zbirku dječje poezije (koju mogu čitati i odrasli!) „Čemu služe stvari“.

Djeci je pristupila prijateljski i toplo, a čitajući svoje vedre stihove nastojala ih je ponešto i naučiti. Poticala ih je na šire promišljanje svakodnevnih predmeta i pojava, primjerice: čemu sve služi cigla. Na duhovit način upoznala ih je sa svojim čarobnim šumskim štapom kojim je uporno pokušavala djecu pretvarati u žabe. O sovama, medi vegetarijancu, psu, kitovom apetitu… zaista o mnogo toga progovara svestrana autorica. Pjesme su, pisane jednostavnim i razumljivim rječnikom, samo naizgled jednostavne, bez mnogo kompliciranja, međutim, svaka od njih ostavlja nam prostor za daljnje razmišljanje i maštanje.

Upoznala je učenike i sa svojim likovnim radovima obraćajući pažnju na recikliranje starih i odbačenih predmeta od kojih možemo izraditi umjetnička djela. Posebno joj je važno potaknuti maštu i kreativnost kod djece te ih je motivirala na smišljanje rime, postavljanje „teških“ pitanja, ali i upozorila na Nevidljivu pjesmu na kraju knjige, koja je zapravo prostor za osmišljavanje vlastite pjesme. Na kraju susreta djeca su rado crtala i slikala ono što su čula i doživjela. (etm; Fotografije: Božica Filipović Veg)

[nggallery id=6520]