Više od 530.000 potpisa protiv monetizacije

Inicijativa “Ne damo naše autoceste” je predsjedniku Sabora predala je više od 530 tisuća potpisa prikupljenih protiv monetizacije autocesta i dala Saboru rok od 15 dana za provjeru.
– Ako smo mi mogli prikupljati potpise po buri i po kiši, oni koji rade u toplim uredima mogu ih i prebrojiti, a tražit ćemo i da se referendum održi s predsjedničkim izborima, zbog što veće uštede, tako da svaki drugi, skuplji, izbor ide Vladi na dušu – rekao je Mijat Stanić, jedan od vođa inicijative i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

– Ne smijemo dopustiti drugu privatizacijsku pljačku – istaknuo je Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić jučer je, odgovarajući na novinarsko pitanje o protivljenju monetizaciji, ponovio kako za njega to pitanje uopće nije ustavno.

– O raspisivanju referenduma ne odlučuje Vlada RH, nego Hrvatski sabor. To je, dakle, sada na zakonodavnom tijelu, a nakon toga ide provjera ustavnosti pitanja. Još uvijek tvrdim da to pitanje nije ustavno, ali to je moj osobni sud. Naime, preuzimanjem pravne stečevine EU-a preuzeli smo i lex specialis, koji dopušta koncesije na javnom dobru. Onda ja postavljam pitanje: Ako Hrvatska posljednjih 25 godina dopušta koncesije na pomorskom dobru, koje je opće dobro, ne vidim zašto se ne bi mogla dati koncesija na javnom dobru na isti način? – kazao je Hajdaš Dončić.

– Nije li građanima Hrvatske bolje vratiti većinu od sadašnje četiri milijarde eura ili 2038./2039. vratiti osam milijardi eura? Je li bolje imati 1,4 milijarde eura za hrvatske ceste kao što je ova Osijek – Bilje ili je bolje isti iznos opet do 2038. pri naplati goriva plaćati bankarima koji dolaze iz različitih zemalja EU-a? I ta kampanja mi je malo agresivna: “Ne damo naše autoceste!” Pa autocestu nitko nikamo ne nosi! Kako možete cestu odvesti?! Mi njih ne prodajemo, nego iznajmljujemo njihovo održavanje i naplatu. To je u Europi privatni biznis, nije to ništa čudno – zaključio je ministar. (glas-slavonije.hr)