Predstavnici HGK – ŽK Virovitica u Kaposvaru

U Kaposvaru, u Mađarskoj, u organizaciji Trgovinsko-industrijske komore iz Kaposvara, održan „Hrvatski gospodarski dan“.

Na susretu su sudjelovali predstavnici Komora iz Mađarske, iz županije Somogy iz Kaposvara i županije Barany iz Pečuha (Hrvatsko-Mađarske sekcije), te predstavnici Hrvatskih gospodarskih komora – Županijskih komora Koprivnica i Virovitica.

Na susretu je bila nazočna i mr.sc. Vesna Haluga, generalna konzulica RH u Pečuhu.

Milan Vanđura direktor HGK – Županijske komore Virovitica održao je, na zamolbu organizatora, prezentaciju na temu „Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije i suradnja s Mađarskom“ – stanje i perspektive.

HGK – Županijska komora Virovitica ima potpisan Sporazum o suradnji s Trgovinsko industrijskom komorom iz Kaposvara, 15. siječnja 1997.god. i s Pečuško-baranjskim Poduzetničkim centrom, 14. Kolovoza 2009. god.

Temeljem navedenih Sporazuma o suradnji, gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitca, prezentira se na sajmovima u Barcsu i Szentlorincu u Mađarskoj, a gospodarstva županija Somogy i Baranja iz Mađarske, prezentiraju se, u organizaciji PC županije Somogy iz Barcsa, grada Szentlorinca i PC iz Pečuha, na sajmu „Viroexpo“ u Virovitici.

Mađarska je zemlja partner 20. jubilarnog sajma „Viroexpo 2015“ međunarodnog sajma gospodarstva obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 27.02.-01.03.2015.god.

Mađarska sudjeluje na „Viroexpu“ od 2001.god., a 2004.god Mađarska je bila zemlja partner sajma.

Ukupna vanjskorgovinska razmjena Virovitičko-podravske županije s Mađarskom, za prvih šest mjeseci 2013.god. iznosi 2,9 mil $, od čega je izvoz iznosio 2,6 mil.$, uvoz 0,4 mil.$, te je ostvaren suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni u iznosu od 2,2 mil.$. (hgk)