Opeco: Radnici na cesti, vjerovnici u očekivanju namirenja

Tvrdnje mnogih građana i sudaca od kojih je prednjačila izjava suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića kako Zakon o predstečajnim nagodbama koji je stupio na snagu 1. listopada 2012. godine neće ništa dobro donijeti tvrtkama koje su podnijele zahtjeve za pokretanje predstečajnih nagodbi, a pogotovo radnicima obistinile su se. Nakon što je Država u predstečajnim procesima otpisala dvije milijarde kuna, Ministarstvo pravosuđa priprema izmjene i dopune Stečajnog zakona kojima bi predstečajne nagodbe postale njegov sastavni dio.

Najbolji primjeri u našoj sredini kako dužnik postaje najveći vjerovnik dok stvarni vjerovnici ostaju bez potraživanja su virovitičke tvrtke Opeco i Silosi, čiji je čelni čovjek Mirko Požgaj u ime tvrtki pokrenuo predstečajnu nagodbu i dao nadu radnicima da neće ostati bez svojih radnih mjesta.

Inače i neki drugi su dali predizborna obećanja kako će pomoći tvrtki Opeco. Jedno takvo obećanje dao je i kandidat SDP-a za gradonačelnika Virovitice Damir Barić. No, kao što vidimo, to je ostalo “mrtvo slovo na papiru”.

Osim tvrtke Silosi Vtc postupak predstečajne nagodbe pokrenula je i njihova većinska tvrtka Opeco, koja je zapošljavala 209 radnika, a čiji su vjerovnici potraživali čak 81.429.793,56 kuna. Tako je tvrtka Opeco u predstečajnoj nagodbi od tvrtke Silosi kao vjerovnik potraživala 56.331.863,95 kuna, a kći tvrtka Silosi od Opeca je kao vjerovnik potraživao 42.095.069,50 kuna. Očito da je ponuđeni Nacrt predstečajne nagodbe pogodovao najvećim vjerovnicima koji će se imati čime djelomično naplatiti, no teško da će do pošteno zarađenih plaća doći i radnici.

Da podsjetimo, predstečajnu nagodbu Trgovački sud u Bjelovaru virovitičkom Opecu odobrio je na temelju Plana financijskog restrukturiranja za koji su glasovali vjerovnici čije tražbine prelaze 2/3 vrijednosti svih utvrđenih tražbina. Iznos tražbina koje su vjerovnici potraživali od tvrtke Opeco iznosila je 119.033.321,12 kuna… (www.icv.hr, zc)

RJEŠENJE TRGOVAČKOG SUDA U BJELOVARU UTVRĐENE SU SLJEDEĆE TRAŽBINE:
TRAŽBINE I. VIŠEG ISPLATNOG REDA
a) Tražbine utvrđene u cijelosti:
1. Jovana Ajhler (slatina) – 10.419,99 kuna
2. Stjepan Antal (Virovitica) – 46.409,86 kuna
3. Drago Aragović (Virovitica) – 59.646,50 kuna
4. Nikolina Aragović (Pitomača) – 30.563,39 kuna
5. Damir Bačić (Slatina) – 6.033,85 kuna

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu