Redovni studenti ne moraju nositi potvrde o školovanju

Prema sporazumu s eMaticom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je putem Web servisa preuzeo podatke o redovitim učenicima i studentima koji su upisani u akademsku godinu 2014/2015.

Zahvaljujući ovoj suradnji, na temelju dostavljenih podataka HZZO će provesti prijavu za sve osobe kod kojih se može utvrditi status u obveznom zdravstvenom osiguranju po osnovi redovnog školovanja/studiranja što će smanjiti gužve na lokacijama jer redoviti studenti još uvijek osobno dolaze regulirati svoj status.

Podaci o osobama koje su osigurane po nekim drugim osnovama poslat će se regionalnim uredima i područnim službama HZZO-a koji će potom pozvati osiguranike i utvrditi na koji bi se način mogli osigurati, tj. prema uvjetima koje ispunjavaju utvrdit će se osnova osiguranja, i potom ih obavijestiti po kojoj osnovi mogu steći status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Svi koji žele mogu provjeriti status o obveznom zdravstvenom osiguranju na web stranici www.hzzo.hr, što mogu učiniti i osobnim dolaskom na neku od lokacija HZZO-a. Ako redovni učenici/studenti smatraju da im status u obveznom zdravstveno osiguranju nije valjano utvrđen, mogu s potvrdom o redovnom školovanju/studiranju i potvrdom o prebivalištu doći na neku od lokacija HZZO-a i regulirati svoj status. (zdravlje.hr)