Shema školskog voća u Novoj Bukovici

Projekt Shema školskog voća i povrća od ove se školske godine provodi u svim razredima osnovne škole. U skladu s planiranim projektnim aktivnostima učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Nova Bukovica sudjelovali su u predavanjima Savjetodavne službe iz Slatine i Udruge Balans iz Osijeka, nutricionističkog savjetovališta.

Cilj ovoga projekta je oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te omogućavanje školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća.

Učenici svih razreda škole poslušali su nekoliko zanimljivih predavanja organiziranih od strane Savjetodavne službe Slatina i udruge Balans iz Osijeka.

Tihana Bišćan, viša stručna savjetnica, govorila je o ekološkom i integrativnom uzgoju voća i povrća, o kvaliteti, nutritivnim svojstvima i općenitim vrijednostima ekološki uzgojenih namirnica za razliku od hrane koju uobičajeno konzumiramo, a tretirana je različitim kemijskim sredstvima.

Blaženka Mozer, viša stručna savjetnica, upoznala je učenike s pravilnim načinom sadnje voćaka te ih u teoriji pripremila za sadnju lijeske čiju će sadnicu škola dobiti sljedećih dana.

Učenici su imali prilike upoznati se i s predavanjem osječke udruge Balans o zdravoj i pravilnoj ishrani, Maje Gradinjan, nutricionistkinje i Hrvoje Centnera, osobnog trenera, a koji su u svojoj prezentaciji još jednom djeci ukazali na važnost tjelesnog kretanja i vježbanja.

Osim provođenja edukacija djece o poljoprivredi i zdravim prehrambenim navikama u okviru Sheme školskog voća i povrća provodit će se sljedeće prateće mjere:
– organiziranje satova degustacije
– postavljanje i održavanje nastave u vrtu
– organiziranje posjeta poljoprivrednim gospodarstvima i slične aktivnosti za povezivanje djece s poljoprivredom
– pitanjima zaštite okoliša u vezi s proizvodnjom, distribucijom i potrošnjom voća i povrća
– poticanje distribucije voća i povrća u skladu sa ciljevima Sheme školskog voća i povrća. (os-vnazora-novabukovica.skole.hr)

[nggallery id=6417]